Guvernul canadian a prezentat luni noi reguli de reglementare a recrutării lucrătorilor străini temporari, în urma unei polemici iscate la începutul lunii de concedierea angajaţilor unei bănci, care intenţiona să îi înlocuiască pe aceştia cu alţi angajaţi recrutaţi din India, relatează AFP.

‘Suntem îngrijoraţi privind exemplele care arată că programul (de recrutare a lucrătorilor străini temporari) a fost utilizat într-o manieră inadecvată’, a declarat într-o conferinţă de presă ministrul imigraţiei, Jason Kenney.

‘Canadienii trebuie să fie întotdeauna primii care să poată profita de ofertele de angajare’, a afirmat acesta, amintind că programul în chestiune ‘vizează soluţionarea penuriilor’ în anumite domenii, şi nu ‘înlocuirea angajaţilor canadieni’.

Schimbări introduse anul trecut în acest program i-au mărit popularitatea, în special reducerea perioadei de timp în care angajatorul trebuie să se asigure că niciun cetăţean canadian nu este potrivit pentru locul de muncă vizat înainte de a recruta din străinătate. Aceste modificări reduceau, de asemenea, salariul de bază al angajaţilor străini temporari.

Numărul de vize acordate în cadrul acestui program s-a dublat în cursul acestei perioade, ajungând la 330.000, în condiţiile în care Canada numără aproape 1,4 milioane de şomeri, scrie agenţia franceză de presă.

Deficienţele programului au fost scoase la lumină la începutul lunii aprilie, când postul public de televiziune CBC a relevat faptul că tehnicienii IT de la Royal Bank of Canada (RBC) – cea mai mare instituţie financiară a ţării – urmau să fie înlocuiţi cu alţi angajaţi recrutaţi din India.

Confruntată cu scandalul izbucnit, banca şi-a cerut scuze şi a dat înapoi, însă ulterior au ieşit la lumină şi alte cazuri similare în industria restaurării, minieră şi a transporturilor.

Noile reguli introduse luni de Ottawa prevăd că firmele ce doresc să recruteze angajaţi străini în cadrul acestui program trebuie să plătească taxe suplimentare şi nu pot impune alte limbi decât franceza şi engleza în cerinţele de recrutare. De asemenea, salariile angajaţilor străini temporari nu vor putea fi mai mici de 85% din cele plătite unui cetăţean canadian.

 

Recomandările redacției