Şeful diplomaţiei canadiene John Baird a declarat luni că noul preşedinte iranian, Hassan Rohani, „nu va fi decât o nouă marionetă în mâinile ayatollahilor, în pantomima tragică şi periculoasă care a devenit viaţa cotidiană a tuturor iranienilor”, relatează AFP.

Fără a menţiona numele învingătorului în alegerile de vineri, clericul moderat Hassan Rohani, primit cu o prudenţă binevoitoare de către o bună parte a comunităţii internaţionale, ministrul canadian a afirmat că „odată cu apropierea alegerilor prezidenţiale, regimul iranian a sufocat orice dezbatere sinceră şi constructivă” şi niciunul din cei opt candidaţi aprobaţi de regim „nu ar fi reprezentat o adevărată soluţie de schimb pentru alegătorii iranieni”.

„Canada salută curajul iranienilor care şi-au exprimat dorinţa de libertate în faţa unei represiuni nemiloase. Dată fiind manipularea voinţei colective şi a procesului democratic de către regimul actual, rezultatele scrutinului de la 14 iunie nu înseamnă de fapt nimic”, a mai spus Baird, citat într-un comunicat.

Canada, care găzduieşte o importantă diasporă iraniană şi numeroşi studenţi veniţi din Iran, şi-a ‘suspendat’ relaţiile diplomatice cu regimul de la Teheran în septembrie 2012.

 

Recomandările redacției