Canalul menajer Mureșel nu doar că duhnește insuportabil, dar și bulbucește de cât e de toxic, iar apa e albăstruie

1
405

Fiecare zi trăită de locuitorii aflați în zona canalului cu apă menajeră Mureșel reprezintă un chin. Fie că e iarnă, primăvară sau mai ales vară, apa infectă care străbate Aradul miroase insuportabil, iar vaporii degajați în aer sunt nocivi. „Locuiesc pe această stradă, pe Henri Coandă, de 20 de ani. O singură dată în acești ani, au curățat canalul. Mirosul este de nesuportat, iar apa este caldă din cauza toxicității. Se ridică aburi, iar atunci când spăl geamul la stradă este un strat gros de unsoare. Vă dați seama, cât este de toxic?! Este un canal cu apă menajeră. Mulți își devarsă dejecțiile în acest canal, printre care multe instituții și chiar firme de pompe funebre“, ne declară o femeie de pe strada Henri Coandă, pe unde trece Mureșelul.

În fiecare zi, apa din canalul Mureșel își schimbă culoarea, în funcție de câte dejecții sunt revărsate. În aceste zile, după cum se poate observa și din imagini (deși ele nu reușesc să redea întrutotul nuanța exactă a realității, estompând-o puțin), culoarea apei este albăstruie. De asemenea, în unele locuri apa chiar bulbucește. În ceea ce privește mirosul, însă situația este de-a dreptul critică. „Dumneavoastră doar veniți, stați cinci minute, cât vă ia să faceți fotografii, iar apoi plecați și vă deranjează mirosul. Gândiți-vă la cei care locuiesc aici și sunt obligați să suporte acest miros zi de zi, noapte de noapte. Vara este cel mai cumplit, deși nici în restul anului mirosul nu te slăbește. Dar vara vrei să lași geamurile mai mult timp deschise , ceea ce e «moarte curată». Despre mine se poate spune că sunt un norocos, deși vă explic imediat că este exact pe dos. Sunt norocos pentru că îmi permit să am aparat de aer condiționat și astfel, teoretic, să evit pe cât posibil aerisirea locuinței prin deschiderea geamurilor. Am însă o altă problemă: sunt alergic la aerul condiționat. Mi se înroșesc, se usucă și în același timp îmi lăcrimează ochii, îmi curge mereu nasul și tușesc atâta timp cât e pornit aerul condiționat. Însă în același timp, pe timp de vară și când temperaturile cresc foarte tare, este imposibil să dormi noaptea cu toate închise și atunci trebuie să deschizi geamurile. Nu vă puteți imagina ce miros poate să vină de la acest canal, care efectiv ne amărăște viața. Nu pot decât să le doresc celor care își bat joc de noi și nu fac nimic să aibă parte în casele lor de același miros pe care îl suportăm și noi, cei care avem locuințe în apropierea Mureșelului“, ne spune un alt locuitor de pe o stradă de asemenea străbătută de canalul Mureșel.

Ne punem și noi firesc întrebarea: Câte amenzi s-au dat pentru nerespectarea Mediului în ceea ce privește Mureșelul? Unde este agentul Cosmin Adrian Stana, responsabil cu Mediul, din cadrul Poliției Locale Arad? Câte probe a recoltat pentru a face analiza apei infectate? Îl invităm pe domnul Stana să se apropie la nu mai mult de zece metri de canalul Mureșel. Și să stea acolo o noapte întreagă, așa cum stau locuitorii din zona străzii Cocorilor de ani de zile. Și dacă va supraviețui acestui experiment inuman, îl rugăm, din nou, în numele celor care locuiesc în zonă, să ia măsuri. Și el, cât și ceilalți care ar trebui să facă ceva pentru a stopa chinul locuitorilor din zonă.

Problemele cu care se confruntă locuitorii din apropierea canalului Mureșel sunt arhicunoscute și nu de acum, ci de ani de zile. Numai ziarul nostru de câte ori a atras atenția autorităților despre drama acelor oameni, plătitori de taxe și contribuabili, la fel ca restul arădenilor, la bugetul orașului, care sunt nevoiți să suporte zilnic mirosul de nesuportat pe care îl emană apele infectate ale Mureșelului.

 

1 COMENTARIU

  1. Incredibil cât de proastă e asocierea pentru a mia oară cu polițistul local… A dat comanda Palcu să tot scrieți de el, până când ce? Ce credeți că se va întâmpla? Chiar nu aveți un strop de demnitate? Dacă ăla e un prost, voi nu aveți o picătură de coloană să îi spui: Gata, bă! E de-ajuns, nu mai rezistăm să fim noroiul de pe bocancul tău. Pentru toți studenții care mai doresc să facă jurnalism , voi sunteți un exemplu concret de AȘA NU!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.