Canalul Morilor din județul Arad, operă hidrotehnică unicat în Europa dar și în lume, cere să fie „sărbătorit”, prin cunoaștere, prin prezentarea datelor istorice ale construcției și administrării lui, a ceea ce a însemnat Canalul Morilor pentru localitățile vicinale, în dezvoltarea lor ulterioară.

Construcția a fost finalizată în 5 noiembrie 1940, iar pe linia lui au fost construite 13 mori, mânate de forța apei din albia Canalului, care își are izvorul la Priza de captare Zugău-Buteni, până deasupra localității Vărșand, în lungime de 92 km, distanță străbătută numai în județul Arad.

Ceva mai devreme, la 9 iulie 1936, primele trei mori: Buteni, Bârsa, Aldești au început să macine cerealele familiilor din toate satele aflate până la o distanță de cca. 30 km precum și ale domnului de pământ – proprietarul morii.

Ce putem sărbători în acest an – 2021, 5 noiembrie, la o distanță? Cei 181 de ani de curgere neîntreruptă sau doi ani de la Lucrările de Decolmatare, făcute în anul 2019? Vorba unui anonim: „mai bine nu le făceau”.

Firma care și-a asumat decolmatarea liniei canalului nu a respectat nimic din datele tehnice ale construcției acestei Opere de Artă, realizată să existe pe veșnicie. În lunile mai și început de iunie 2019 au fost căderi masive de precipitații pe zona submontană de la Buteni până la Mânerău, iar această cantitate uriașă de apă pluvială a ajuns în albia canalului, preaplinul a inundat terenuri agricole, iar la Bîrsa toate grădinile adiacente canalului, au fost inundate.

În aceste condiții, lucrările de decolmatare au continuat, iar excavatoarele nu mai aveau indicii și certitudinea că ele vor excava linia de fund a canalului fără distanțări între cupele excavate. Acest neajuns a fost vizibil de abia după ce efectul ploilor a trecut. Chiar dacă au fost sesizați, au rămas la cunoștințele lor despre „arta” decolmatării unui asemenea canal, care în vremurile bune a fost un ram industrial al județului Arad.

Utilajele folosite nu erau recomandate pentru o asemenea lucrare. Malurile canalului cereau respectarea unghiului de înclinație cerut de schițele planurilor originale. După lucrările de decolmatare, malurile plonjează perpendicular pe albia canalului. Urmarea: apa de la viituri a început erodarea malurilor la baza lor, lărgind peste măsură fundul canalului.

O altă pacoste lăsată în urma lucrărilor făcute cu mult aplomb, prin curățarea atât a malurilor de copaci (salcie și salcâm), de predilecție și tufișuri, resturile (ramurile) acestora au rămas pe coama malurilor, iar deponiile scoase din albia canalului au fost depuse peste aceste resturi. Astăzi, dacă vrei să urmărești linia canalului făcând o plimbare pe coama canalului, îți este interzis.

Este un strigăt al absurdului între ceea ce s-a stabilit – ca lucrări – înaintea decolmatării și realitatea rămasă pe teren pe malurile canalului.

Mă întorc la Încheierea nr. 805, în ședința publică din 07 noiembrie 2006 dată de Judecătoria Gurahonț, care autoriza funcționarea Asociației „Canalul Morilor”, persoană juridică română, fără scop patrimonial, cu sediul în com. Buteni, nr. 84/a, județul Arad.

Membrii fondatori sunt: Consiliul Local al Orașului Ineu și consiliile locale ale comunelor vicinale Canalului Morilor, ANIF Arad – Administrația Națională a Îmbunătățirilor Funciare, Unitatea de Administrare Arad, precum și Asociația Közep-Bekesi Telepulesek Vizvedelni Egyesulete, Bekescaba 5600, reprezentată de Vegh Laszlo Pasaport.

Obiectul de activitate este foarte bogat, îmbietor și luminos, începând cu protecția zonei împotriva inundațiilor, până la agroturism și instituirea vocațională adaptată la cerințele locale, etc.

Fiecare activitate – dacă ar fi transpusă în practică – ar aduce acel plus de interes și frumusețe al liniei canalului pentru al aduce la măreția de altă dată.

Până în acest an 2021 nu s-au găsit mijloacele de a face vizibilă această Operă de Artă Unicat și prin restaurarea câtorva mori. Canalul și Morile construite pe linia lui formează un tot unitar care nu poate fi despărțibil.

Consiliul Județean Arad, transmite către Asociația ”Canalul Morilor”, adresa nr. 963/31.01.2008, Planul Național de Dezvoltare 2007-2013, măsura U.E. „Îmbunătățirea Eficienței Energetice și Valorificarea Resurselor regenerabile de energie”. Consiliul Județean Arad va sprijini inițiativele celor interesați de a promova proiecte și investiții care să valorifice potențialul hidroenergetic al Canalului Morilor.

Baronii – domnii de pământ – care au semnat construcția canalului au luat această hotărâre în urma unui principiu: „Un act de voință unanim acceptat”.

Pe noi cei de azi, cine ne împiedică să adoptăm același principiu, în urma analizei tuturor propunerilor viabile? Apa din albia canalului nu poate striga, nu se revoltă, pentru că albia lui a devenit groapă de gunoi, dar – vă rog – ascultați murmurele și clipocitul apei și abia atunci veți înțelege întreaga tragedie care s-a abătut asupra canalului, periclitându-i existența pe vecie așa cum au lăsat cu legământ făuritorii acestei construcții minunate.

Istoric Aurel Dragoș, autor al monografiei „Canalul Morilor”

 

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției