Două mari personalităţi ale culturii române s-au stins din viaţă în mai puţin de o săptămână. Este vorba despre unul dintre cei mai îndrăgiţi actori, Marin Moraru şi compozitorul Adrian Enescu. Chiar dacă nu a fost trecut în rândul întâi al celor mai mari actori, prin modestia sa, imprimată parcă şi în rolurile pe care le făcea, Marin Moraru reuşea parcă fără nici un pic de efort să transforme fiecare personaj, fie el şi secundar, într-unul de excepţie. Maestrul nu avea nevoie să îşi trâmbiţeze talentul, el parcă aştepta undeva în fundul sălii de spectacol clipa în care cineva să îl invite pe scenă. Momentul acela se transforma însă în ceva magic. Marin Moraru a fost nu doar un actor, ci şi un om magic.

Moraru a primit mai multe distincţii pentru întreaga activitate şi a jucat în zeci de piese de teatru şi filme celebre. Actorul nu mai juca de un an de zile pe scena de teatru. În 2009, actorul a fost recompensat cu Premiul Gopo pentru întreaga carieră, primind astfel recunoaşterea industriei cinematografice din România.

În iunie 2012, actorul a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor din Bucureşti. Acesta a primit şi premiul de excelenţă la cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania din 2015. Din 1971, Marin Moraru a jucat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, având în paralel roluri în peste 20 de filme. „Fericirea nu există pentru că atunci când spui sunt fericit, ai fost deja. Nu poţi să pui mâna pe ea. Dacă ajungi să spui sunt fericit înseamnă că această constatare e trecută prin conştiinţa ta şi e lăsată în urmă, fericirea care a fost, deci nu există. Totul trece. Dumnezeu ne-a lăsat cu această pierdere, adică uităm. Dacă îţi propui să fii fericit, o bucăţică de fericire ajunge. Fericirea mea e munca.”, mărturisea actorul într-un interviu pentru emisiunea „Profesioniştii”.

Un alt mare om de cultură care a lăsat un mare gol pe scena, de această dată a muzicii româneşti, este compozitorul Adrian Enescu care a încetat din viaţă după peste 40 de ani de carieră. Adrian Enescu s-a născut pe 31 martie, 1948 şi este un muzician şi un compozitor român cunoscut în special pentru activitatea să în domeniul muzicii de film, numele său fiind asociat la aproximativ 65 de titluri. Adrian Enescu a definit stilul Loredanei Groza prin producţia unor albume precum „Bună seara, iubite”, „Un buchet de trandafiri” sau „Diva inamorata”.

Ca muzician, Adrian Enescu a fost printre primii artişti de muzică electronică din România, începând cu anii ’70. „Condiţia de creator de muzică a fost cheia cu care am deschis multe uşi şi modul meu de supravieţuire. Pentru mine muzica este cea mai frumoasă şi complexă artă. Pot să ascult muzică la infinit. A fi compozitor înseamnă rezistenţa fizică şi psihică. Să nu te doboare nici insuccesele, dar nici succesele. În artă nu există concluzii, există doar premise pe care trebuie să le spui corect şi pentru aceasta ai nevoie de un proiect foarte bine alcătuit. Până la sfârşit, rezistă numai cine iubeşte cu adevărat arta. Muzica nu-mi oferă toate răspunsurile căutate, dar mă ajută să formulez mai limpede anumite întrebări. Prin muzică mă familiarizez cu propriile mele confuzii . După ce termin de scris o muzică sunt mai liniştit, dar nu neapărat mai lămurit. Arta compoziţiei nu te vindecă şi nu-ţi oferă semnul pe care îl cauţi, dar te ajută să-l contemplezi“, spunea Adrian Enescu.

Recomandările redacției