Când o face plopul pere şi răchita micşunele!

0
340

USR şi Pro România reîncălzesc ciorba alegerii primarilor în două tururi de scrutin. Liderul deputaţilor USR, Stelian Ion, a anunţat că partidul său face un apel la cei din ALDE şi Pro România să susţină proiectul privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, astfel încât acesta să poată fi aplicat la alegerile locale din 2020. Primul pas ar fi ca ALDE, care deţine şefia Comisiei speciale comune pentru elaborarea, modificarea și completarea pro­punerilor legislative în materie electorală, să deblocheze lucrările acestei ședințe, astfel încât să fie aprobate, în regim de urgență, modificările legislative care să permită revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Este evident pentru toată lumea, inclusiv pentru USR-işti, că demersul nu are nicio şansă de reuşită, fiind iluzorie nu doar adoptarea proiectului, ci chiar ajungerea sa în faza dezbaterilor în Parlament. Pur şi simplu, nu va fi pus pe ordinea de zi decât cel mai devreme după alegerile locale. USR a repus ches­tiunea pe tapet doar ca temă electorală pentru prezidenţiale şi locale, pentru a mai acapara nişte procente în opţiunile de vot.
Victor Ponta zice că Pro România va sprijini fără rezerve proiectul, dar este sceptic că acesta va trece la vot. „Haideţi să nu vindem iluzii! PSD cu UDMR vor bloca acest proiect pentru că nu le convine – nici PSD, nici UDMR. De ce să nu fim realişti şi să le spunem oamenilor poveşti. E greu de crezut că poţi să spargi o majoritate ca asta ad hoc, e o majoritate pe un interes foarte concret“, a mai spus Ponta.  El nu mai spune, însă, că, deşi se prefac de multă vreme că vor revenirea la alegerea în două tururi, liberalii nu doresc sub niciun chip aceasta, iar dacă va fi nevoie la momentul oportun ei vor asigura exact atâtea voturi câte vor fi necesare ca pro­iectul să nu treacă. Nu doar că au tot interesul ca primarii lor care sunt pe funcţii să câştige fără probleme, chiar dacă asta înseamnă că şi PSD va beneficia la fel de mult, dar sunt conştienţi că, dacă ar fi două tururi, ar pierde o mulţime de primării, pe care le-ar câştiga USR.
Având în vedere aceste elemente, Victor Ponta spune că, în prima fază, forţele din Opoziţie trebuie să facă front comun pentru respingerea ordonanţei referitoare la alegerea preşedinţilor de consilii ju­deţene prin vot uninominal. Din nou, însă, Ponta face abstracţie de faptul că şi în această privinţă liberalii una spun şi alta fumează. PNL şi PSD au fost cei care au modificat modul de alegere a primarilor în momentul în care cele două partide mari tăiau şi spânzurau în teritoriu. Or, la fel este şi acum, primăriile sunt ale lor, împărţite în mod aproximativ egal şi nici unul nici celălalt nu permite pătrunderea vreunui intrus, chiar dacă acesta s-ar numi USR. Putem foarte uşor să ne imaginăm ce reacţie ar avea preşedinţii liberali de consilii judeţene dacă partidul lor le-ar băga beţe în roate, privându-i de un nou mandat, cu ce entuziasm, în ghilimele, ar mai pune ei umărul în campania prezidenţială. Aşadar, rămâne cum am stabilit: este o simplă gargară electorală!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.