inundatii paginaPasajul de la Billa a ajuns, în ultima vreme, să fie inundat la fiecare ploaie mai serioasă, circulaţia maşinilor fiind grav afectată din această cauză. Mai mult, au de suferit şi locatarii blocurilor din apropiere, care se trezesc cu pivniţele pline de apă şi de dejecţii. În aceste condiţii, reprezentanţii Uniunii Locale a Asocia­ţiilor Locative Arad (ULALA) trag un semnal de alarmă şi cer autorităţilor să găsească soluţii pentru rezolvarea problemei. „Micălaca este un cartier  cu multe blocuri, un cartier mare şi frumos care s-a dezvoltat mult în ultimii ani. Sume mari de bani au fost investite în infrastructura sa şi mai ales în  instalaţia de canalizare. Însă cu toate acestea, instalaţia de canalizare, aşa cum se vede, nu face faţă situaţiilor speciale, fiecare ploaie torenţială transformând zona într-o «deltă» puturoasă a Aradului. Se pot face tot felul de comentarii ironice  însă si­tuaţia este una foarte gravă. Subsolurile blocurilor sunt grav afectate de apa pluvială şi de dejecţiile menajere, iar locatarii suportă cheltuieli de dezinsecţie, deratizare şi salubrizare a subsolurilor pentru exploatarea în condiţii optime a instalaţiilor şi spa­ţiilor comune. Şi, după fiecare ploaie o iau de la capăt. Să nu uităm faptul că arădenii plătesc în factura de apă şi canalizarea la preţ de apă rece şi dacă mai punem la socoteală şi pierderile, ajungem la concluzia că apa este un lux în comparaţie cu veniturile pe care le au”, susţine Dorina Lupşe, preşedintele ULALA. Aceasta susţine în continuare că, după aproape fiecare ploaie torenţială s-au făcut nenumărate sesizări cu privire „la inundaţiile blocurilor şi la lucrările  interminabile şi de proastă calitate la instalaţia de canalizare stradală”. „Amintim lucrările din Mică­laca de pe străzile Alba Iulia, Zalău, Sighişoara, Ciobanului, etc. Vedem că aceste sesizări nu au avut nici un efect. Se pare că vocea arădeanului de rând este foarte slabă. Am fi curioşi dacă aceste sesizări au provocat întâlniri cu specialişti care să analizeze şi soluţioneze problema canalizării în Micălaca ţinând cont că în urma declaraţiilor edilului Aradului această problemă s-ar rezolva în timp de două luni. Cine ar trebui să răs­pundă că, de mulţi ani a fost ignorată o problemă care a creat mare disconfort cetăţenilor şi a contribuit la creşterea costurilor de întreţinere a blo­-curilor în urma inundaţiilor din Micălaca? Justificări de felul că vinovaţi  pentru această situaţie ar fi Municipalitatea, Consiliul Judeţean sau Compania de Apa-Canal, nu reprezintă decât o dovadă  a pasării responsabilităţii”, mai spune Dorina Lupşe.
Primăria pune tunurile pe Compania de Apă
Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei, susţine că instituţia pe care o reprezintă ar trebui să aibă un cuvânt de spus în ceea ce se întâmplă la Compania de Apă, în condiţiile în care în municipiu locuieşte aproximativ jumătate din populaţia judeţului. „O pondere foarte mare din activitatea Companiei de Apă se desfăşoară în municipiul Arad. Pe multe străzi din municipiu s-au făcut lucrări proaste de canalizare. Dacă municipalitatea nu are puterea de a controla activitatea celor de la Compania de Apă, Primăria nu are cum să intervină. Municipalitatea a semnalat de multe ori că lucrările făcute nu sunt de calitate şi că s-a produs deranj. Au fost aplicate amenzi că nu s-a respectat termenul de finalizare a lucrărilor şi că nu au fost acoperite canalele săpate. Problemele din Micălaca au apărut după o perioadă lungă de timp, în care lucrurile decurgeau normal, din cauză că la reţeaua Aradului a fost branşată şi canalizarea din Vladimirescu. Nu s-a avut însă în vedere capacitatea reţelei, ceea ce implică şi faptul că trebuie să se preia şi apele pluviale. Astfel, celor de la Compania de Apă li s-a cerut să vină cu soluţii tehnice, soluţii care în două luni să fie puse în practică”, a declarat Corina Drăghici.
„Lucrare făcută cu încălcarea proiectului”
Pe de altă parte, reprezentanţii Companiei de Apă susţin că lucrările la „Pasajul Billa” au fost făcute în 1995, finanţarea fiind făcută de Primărie. „Problema neconformă din perioada execuţiei este că nu s-a respectat proiectul, ceea ce a făcut ca proiectantul să nu participe la recepţie (din punct de vedere al utilităţilor de apă-canal). După prima ploaie, din 1995, s-a inundat pasajul, după care s-a luat măsura de a se schimba pompele care au fost subdimensionate (măsură finanţată de Primăria Municipiului Arad). La ora actuală, chesonul din pasaj pompează apa pluvială în canalizarea menajeră ceea ce face ca la anumite intensităţi ale ploilor (care depind de debit şi timp) să inunde zona, pentru că soluţia cu descărcare în mena­jer nu este corectă, menajerul nefiind dimensionat pentru a prelua debitele de ploaie, mai ales ploi torenţiale”, susţine conducerea Companiei de Apă.
Cei de la Compania de Apă susţin că lucrările au nevoie de o sursă de finanţare
Reprezentanţii acesteia mai promit că vor propune o soluţie tehnică prin care să rezolve această problemă, dar pentru aceasta trebuie găsită sursa de finanţare, chiar dacă lucrările vor presupune spargerea carosabilului sau efectuarea unor alte lucrări. „Trebuie să informăm publicul de următorul aspect, SC Compania de Apă Arad SA este un prestator de servicii care lucrează pe un sistem existent, nu poate să investească, ci doar să propună lucrări pe care unitatea administrativ-teritorială să le aprobe şi finanţeze”, mai spun cei de la Compania de Apă. În plus aceştia au ţinut să precizeze că lucrările de pe străzile Alba Iulia, Sighişoarei, Zalău şi Ciobanului nu au fost încă finalizate şi nici recepţionate, astfel încât nu se pot pronunţa cu privire la calitatea acestora. Cât despre apa care pătrunde în pivniţele oamenilor, reprezentanţii companiei susţin că în cazul plo­ilor puternice se acţionează cu prioritate pe domeniul public, iar în măsura în care este posibil se acţionează şi pe domeniul privat, pentru scoaterea apelor din curţi sau pivniţe.

  • Cetatean spune:

    Si, ca de obicei, problema este eludata, adica cetatenii si strazile raman tot cu pericolul inundarii si responsabili sau solutii tehnice realiste nu sunt. Ca sa nu spun, ca nici resurse financiare nu se gasesc.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției