Vă mai amintiţi că la începutul pandemiei cineva spunea că va trebui să ne obişnuim să convieţuim cu coronavirusul? Atunci eram convinşi că acea convieţuire se traduce prin respectarea unor restricţii pe termen scurt, în perioada stării de urgenţă, prin autoizolarea la domiciliu, prin purtarea obligatorie a măştilor de protecţie. Credeam că virusul, aşa cum a venit va şi pleca, nici nu ne imaginam că după starea de urgenţă va veni starea de alertă, pe timpul căreia restricţiile vor persista. Iată că acum nu numai că nu va înceta starea de alertă, ci se vorbeşte despre posibili­tatea reinstaurării stării de urgenţă, nu numai că nu vor veni alte relaxări, ci, dimpotrivă, ar putea fi anulate şi cele abia decretate. Vedem că în alte ţări din Europa aproape că nu mai există restricţii, în ciuda faptului că numărul îmbolnăvirilor şi al deceselor creşte. Iată, abia acum putem vorbi despre o adevărată convieţuire cu virusul, nu în sensul de mai sus, ci în cu totul alt sens. Convieţuirea nu mai înseamnă respectarea restricţiilor, schimbarea modului de viaţă, pentru a te feri, cât de cât, de îmbolnăvire, ci reluarea modului obişnuit de viaţă, cu riscul asumat de a te infecta sau muri.
În alte ţări, acest risc a fost asumat, la noi, nu. Guvernanţii au ales să rişte cât mai puţine vieţi, cel puţin la modul declarativ, să păstreze restricţiile, susţinând că doar dato­rită acestora numărul victimelor parşivului virus a fost mult mai mic decât în alte ţări. Problema lor este că oamenii nu mai cred acest lucru, că după starea de urgenţă aşteptau să vină relaxarea aproa­pe totală, ca şi în celelalte ţări, pentru că rezultatul ar fi fost acelaşi. Prelungirea stării de alertă este pusă de oameni pe seama intereselor guvernanţilor, care vor să evite cu orice preţ o moţiune de cenzură, dar şi să îşi umple de bani în continuare clientela politică. Lucru, dealtfel, perfect adevărat. Verdictul Curţii Constituţionale, care a decis că izolarea forţată la domiciliu şi carantinarea sunt anticonstituţionale. Ludovic Orban acuză Curtea Constituţională că a creat un haos, dar aceasta nu şi-a făcut decât datoria, arătând că trebuia dată o lege privind carantinarea.
De ce nu au dat legea atunci, din pros­tie sau din calcule politice meschine? Cred că ambele variante sunt adevărate. Cert este că, dând legea acum, Ludovic Orban riscă să declanşeze o revoltă uria­şă, care ar putea să măture PNL la alegerile locale şi parlamentare. Putem să ne imaginăm cum vor reacţiona cei care, în baza deciziei Curţii Constituţionale, au fost externaţi şi eliberaţi din carantină, când, în baza noii legii, vor fi vânaţi cu arcanul şi izolaţi din nou. Iar aceasta, doar din cauza incompetenţei guvernanţilor, în frunte cu Ludovic Întâiul. Din cauza pros­tiei lor, nimeni nu va mai lua în considerare lucrurile bune pe care le-au făcut în lupta contra pandemiei.

Recomandările redacției