Când zdrenţărosul se îngrijorează de bănuţul regelui

0
1199

După evenimentele petrecute în capitala americană, românii s-au împărţit în două: ironiştii şi îngrijoraţii. Se spune că din 20 de milioane de români, doar trei încă nu au comentat situația din America. Eu sunt deja la al doilea comentariu, deci mă pot considera un român adevărat. Cu atât mai mult dacă iau în considerare faptul că românii și-au luat zi liberă ca să poată comenta cum trebuie situația din SUA, iar acest comentariu îl scriu duminică.
Din ce am mai aflat, nici Hollywood-ul nu doarme: Brad Pitt îl va juca pe protestatarul cu coarne în filmul despre asaltul asupra democrației din SUA, iar Donald Trump primeşte o lovitură devastatoare – scena de trei secunde cu el din „Singur acasă 2“ va fi ștearsă. Totuşi soarele zâmbeşte şi pe strada lui, iar după ce a fost blocat pe Facebook, Twitter și Instagram, Donald Trump a cumpărat contul de TikTok al lui Cumpănașu.
Asta e partea cu cei care au privit lucrurile cu degajare, pentru că cealaltă jumătate a României a fost îngrijorată şi nu a putut dormi de grija fraţilor noştri de peste oceane. „Gândurile mele se îndreaptă către poporul american. Acum 30 de ani și noi am trecut prin momente similare. Am depășit. Succes, dragilor! Va fi bine“, îi linişteşte parlamentarul Iulian Bulai, din partea USR, pe cei 330 de milioane de americani. Probabil prea bulversat de programul din noaptea de Revelion al TVR 1, evenimentele din America au venit ca un târnăcop peste psihicul zdruncinat şi nerefăcut al Bulaiului nostru. Ca să-şi accentueze mesajul, iar până şi americanii cu pălării de cowboy de prin ţinuturile îndepărtate şi sălbatice ale Texasului să priceapă, Bulai a postat şi o fotografie cu Ion Raţiu de la prezidiul Parlamentului, încercuit de mineri.
Disperat este şi jurnalistul Florin Negruţiu, ale cărui viziuni sau mai degrabă vedenii „moderniste“ se aseamănă cu cele ale lui Bulai: „Am mai văzut asta acum 30 de ani la București. Trump s-a gândit să iasă din scenă cu o mineriadă. Congresmeni din ambele partide vorbesc de o încercare de lovitură de stat“. Mesianismul său catastrofic şi cu bătaie lungă a fost spulberat însă în câteva ore de către forţele de ordine americane.
Paroxismul aiuritor, a cărui alinare poate că doar cămaşa de forţă reprezenta o soluţie, îi aparţine lui Cristian Tudor Popescu: „Este terorism de stat!“ După care glasul nevrozei ia amploare: „Deosebirea între Hitler 1933-34 și Trump 2021 este că Trump nu are sprijinul Armatei și al elitelor. Am spus-o și am repetat-o până m-a durut capul, acest individ, Trump, este capabil de orice. Ce vedem, este cea mai gravă lovitură la adresa statului american, la adresa ideii de America, de la războiul civil încoace. Pentru că vine din interiorul Americii, nu din exteriorul ei. Ce vor acești oameni? Să presupunem că ar izbândi în demersul lor. Ce înseamnă izbânda lor, a acelor inși care au ocupat acum Capitoliul? Înseamnă instaurarea dictaturii în America. Înseamnă transformarea Americii într-o Coree de Nord, cu Donald Trump și familia lui, dictatori ereditari. El pe viață, și urmașii lui. Vrea să transforme America acum în Reich-ul pentru o mie de ani”.
Din fericire, şi în special pentru ei, viaţa americanilor a revenit la normal. Nici nu ştiu dacă şi-au pus, pentru o clipă măcar, problema că nu va fi aşa. Ne-am pus-o noi, însă pentru ei. Acum cred că putem reveni la căsuţa noastră din paie, să ne privim realitatea sărăciei noastre şi să-i lăsăm pe cei din palatele somptuoase şi strălucitoare să îşi şteargă singuri praful de pe umeri.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.