Capătul infinitului

0
323

Cine credea că monumentul Coloanei Infinitului, conceput de unul dintre cei mai mari sculptori ai lumii, şi găzduit la Târgu Jiu, nu va avea niciodată sfârşit, se înşeală. Ce nu au reuşit buldozerele comuniste reuşim noi acum cu ajutorul unor adolescenţi „bine educaţi“. Ce nu au putut dărâma tractoarele comuniste, huluim noi cu ajutorul mâzgălelilor, totul petrecându-se sub ochii mult prea îngăduitori ai autorităţilor. Nu poţi acoperi o zgârietură de pe un tezaur al lumii cu o biată amendă de 500 de lei. S-ar putea da un exemplu cu o amendă usturătoare de câteva milioane de lei sau, fără a mă considera exagerat, cu confiscarea averii părinţilor, iar suma să fie folosită pentru restaurarea lucrării. Aşa se face că, iată, Coloana fără de sfârşit a lui Brâncuşi poate fi sfârşită de educaţia unor adolescenţi compatrioţi, bine crescuţi de părinţii lor ignoranţi.

Coloana Infinitului a fost vandalizată, în urmă cu ceva timp, pentru a doua oară într-o săptămână, o adolescentă scriindu-şi numele pe opera lui Constantin Brâncuşi. Minora de 16 ani a fost amendată, iar poliţiştii au întocmit un dosar penal pentru distrugere. Tânăra de 16 ani, din Drobeta-Turnu Severin, a vizitat parcul care găzduieşte Coloana fără sfârşit, alături de prietenii săi, iar la plecare a scrijelit pe Coloana Infinitului, prenumele său, „Iulia”, cu un obiect ascuţit. Poliţia municipiului Târgu-Jiu a fost sesizată, iar minora va primi o amendă în valoare de 500 de lei, pentru încălcarea regulilor referitoare la protejarea operelor de artă. Suma este însă derizorie având în vedere monumentalitatea operei de artă.  Coloana Infinitului a fost vandalizată, în aceeaşi săptămână, de o altă minoră, în vârstă de 12 ani, din Slatina. În prezenţa părinţilor săi, aceasta a inscripţionat mesajul ”S+S=BFF”, cu un obiect ascuţit. Prin imprimarea acestor semne grafice, adolescenta a vrut să îi transmită unei amice că vor rămâne prietene pentru totdeauna. După incidentul de la începutul lunii aprilie, autorităţile locale au anunţat că vor monta camere de supraveghere şi senzori în jurul operelor, pentru depistarea celor care comit astfel de fapte. Măsura este însă insuficientă şi chiar şi aşa, foarte târzie.

Coloana Infinitului era la un pas să fie distrusă şi de comunişti, aceştia considerând-o, la fel ca în zilele noastre, lipsită de importanţă. În urmă cu creo 60 de ani, comuniştii i-au dat ordin lui Tănasie Lolescu să dărâme Coloana Infinitului pentru a o vinde la fier vechi. Culmea ironiei face ca Lolescu să fie originar chiar din Hobiţa, satul marelui sculptor Constantin Brâncuşi. UTC-istul Tănasie, nume de tâmp, avea doar 24 de ani şi era entuziasmat de idealurile comuniste. În primăvară, prim-secretarul Constantin Babalîc i-a dat ordin să demoleze Coloana Infinitului. A plecat la Coloană împreună cu tractoristul Milotin şi când au ajuns în Parcul Central din Târgu-Jiu, Lolescu şi Milotin au legat lanţul tractorului de primul modul al Coloanei. A tras cu tractorul cu care veniseră, dar lanţul s-a rupt. Au legat din nou lanţul, dar de mai multe ori în jurul Coloanei, şi au tras din nou. Tractorul s-a ridicat pe două roţi, dar Coloana nu s-a clintit.

Coloana nu a fost frântă, iar din fericire cicatricele încercărilor de demolare au trecut. „Coloana recunoștinței fără sfârșit”, aşa cum a gândit-o creatorul ei, va rămâne însă scrijelită cu numele unei tâmpite de 16 ani pe ea şi cu „emoţionantul“ mesaj, înduioşător pentru părinţii unei proaste de 12 ani, al unei „prietenii forever“.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.