Repetatele referiri la senatorul PSD Mihai Fifor apărute în presa arădeană l-au determinat pe preşedintele Filialei Arad a PSD Dorel Căprar să ia poziţie şi să condamne articolele „… calomnioase (…) de tip comandă…” (deşi, cel puţin în Glasul Aradului, nici un asemenea articol n-a fost „comandă din zona PNL” ci prelucrare redacţională a unor comunicate de presă emise de partidele politice sau a unor declaraţii făcute de politicieni, aşa cum şi acest articol este o prelucrare redacţională a unui comunicat de presă şi nu „o comandă din zona PSD”). Iată comunicatul PSD prin care Dorel Căprar îl prezintă şi-l apără pe senatorul Mihai Fifor, cu precizarea că spaţiul tipografic nu ne permite publicarea impresionantei biografii a senatorului, care se va publica totuşi în ediţia online a ziarului, respectiv www.glsa.ro.
„În fond nu mă miră deloc că apar în media o serie de materiale calomnioase la adresa mea, a senatorului Fifor sau a altor colegi, articole de tip comandă din zona PNL, în special din partea primarului Falcă, sau a unor vechi «cai troieni» din PSD. Aceştia nu sunt altceva decât oameni de afaceri cinici, fără ideologie, pripăşiți prin politică doar pentru a-şi umfla buzunarele, vizibil deranjaţi de faptul că suntem o echipă unită care înţelege să facă o altfel de politică, orientată spre cetăţean şi nevoile sale. Sigur că aceşti indivizi, cu averi consistente transferate în contul nevestelor, nu pot concepe că în  PSD Arad domneşte o atmosferă de armonie iar eforturile noastre se îndreap­tă exclusiv spre actul administrativ şi politic orientat în folosul comunităţii locale. Ultima ţintă a acestei «găşti» fără responsabilitate şi onoa­re este senatorul Mihai Fifor, colegul meu, un om de o probitate morală şi profesională exemplară, care încă din timpul campaniei electorale trecute a fost alături de echipa noastră şi care a devenit o piesă de rezistenţă a PSD Arad, prin tot ceea ce a întreprins ca senator şi politician în favoarea cetăţenilor municipiului şi judeţului. Mihai Fifor este legat sentimental de Arad şi datorită faptului că tatăl său este arădean iar o parte a familiei sale locuieşte încă în oraşul de pe Mureş. Atât eu cât şi colegii mei lucrăm excelent cu domnia sa iar încercările inutile de a introduce intrigi în colectivul nostru sunt din start sortite eşecului. Suntem o echipă tânără, solidară, dornică să facă politică şi convinsă că aceasta poate fi şi curată, bazată pe dorinţa de a face ceva şi nu pe interese personale. Consider că suntem singura soluție politică de a reda Aradul arădenilor”.

Biografie Mihai Fifor:

– Conferenţiar universitar doctor la Universitatea din Craiova, senator şi liderul grupului Senatorial PSD.

– A absolvit  Facultatea de Litere a Universității din Craiova în anul 1994, cu o licență în română-engleză, iar în 1995 masterul în literatura română în cadrul Universității din Craiova.

– Ulterior, a urmat un masterat în Managementul Afacerii Publice la SNSPA (2007), iar în 2009 a studiat Managementul afacerilor interne la Colegiul Naţional de Afaceri Interne al Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, precum şi Securitate şi bună guvernare, la Colegiul Naţional de Apărare.

– A absolvit în anul 2014 Institutul Diplomatic Român.

– Mihai Fifor şi-a început cariera în anul 1994, ca cercetător ştiinţific principal la Institutul de Cercetări socio-umane „C.S. Nicolăescu-Plopşor” din Craiova, unde a lucrat până în 2001.

– În toată această perioadă a participat la mai multe stagii de pregătire în centre academice din întreaga Europă, amintind printre altele Universitatea Central-Europeană de la Budapesta, Universitatea din Amsterdam, Universitatea din Turku – Finlanda, Universitatea din Leeds – Marea Britanie.

– A efectuat muncă de cercetare pe o arie complexă legată de minoritățile românești din afara granițelor, cu precădere pe viața românilor de pe Valea Timocului, din Serbia și Bulgaria. Cu această temă şi-a început studiile doctorale în cadrul Universității din Craiova, obținând în anul 2003 titlul de doctor în științe, Magna cum laudae, în antropologie socială.

– În perioada 2001-2005 a condus Centrul judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale din judeţul Dolj, iar apoi, timp de patru ani, a fost manager al Muzeului Olteniei din Craiova.

– În anul 2009, Fifor a fost numit secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI), şi tot pe parcursul acelui an şi-a început un nou mandat la muzeu, unde a stat până în mai 2012, când s-a întors pe poziţia de secretar de stat la MAI (în guvernarea Victor Ponta), pe care a deţinut-o până la alegerile din decembrie.

(E.P.)

Recomandările redacției