Vremea rece și ploiasă din lunile aprilie – mai, au afectat și familiile de albine din zona noastră. Culesul la salcâm este compromis, pentru al doilea an la rând, ceea ce va afecta producția de miere din acest an, spun stuparii. Asta pentru că salcâmul este o specie foarte sensibilă, nu este aclimatizată 100% la clima României și orice temperaturi scăzute îl afectează, precizează  specialiștii în domeniu.

În plus, albinele au ieșit din iarnă slăbite, după o toamnă care nu le-a fost prea favorabilă și un sezon rece în care au fost hrănite cu hrană sintetică și siropuri. Acest lucru i-a costat  pe apicultori sume importante.

Unii stupari se plâng că au pierdut în iarnă multe familii, iar cele care au supraviețuit sunt slăbite și chiar dacă salcâmul ar fi fost de cea mai bună calitate, albinele nu l-ar fi putut valorifica.

În plus, pe lângă florile unor pomi fructiferi, a fost afectată și rapița, care era  înflorită când a dat frigul.

„Așteptăm să vedem ce va fi la  tei și  floarea soarelui, care mai ajută puțin producția de miere”, spune un stupar.

Din acest motiv producția de miere va fi afectată în acest an se pare. Desigur că acest lucru va contribui la creșterea prețului la miere în piețe. Deja unii apicultori au mărit prețul. ,, E puțină miere, măcar să ne scoatem cumva chetuielile”, spune un vânzător. Toate aceste probleme se traduc în miere mai scumpă. Un kilogram de miere costă acum  între 25 şi 40 de lei.

Mierea de salcâm poate ajunge la 40 de lei kilogramul, spun apicultorii, în timp ce mierea polifloră se va vinde chiar şi cu mai mult de 25 de lei pentru un kilogram.

La tarabe în piaţă se vinde încă miere de anul trecut, dar nici 2020 nu a fost prea generos la producţie.

Acesta este al doilea an la rând în care agricultorii din zonă sunt afectați de vreme, după ce anul trecut seceta  a compomis culturile de cais, pruni și alte fructe cu sâmburi, dar și legumele precum cartofii și rădăcinoasele, care nu au avut destulă umezeală. Pierderile cauzate de vreme s-au suprapus cu cele provocate de pandemia de coronavirus care anul trecut i-a împiedicat pe mulți arădeni să își vândă produsele în piețe.

Recomandările redacției