Victimele prezintă umflături roșiatice, erupții, mâncărimi și nu știu de unde li se trage

  • Zeci de persoane ajung la urgență muşcate de aceste insecte.
  • De la stat doar sfaturi, la privat doar bani.
  • În unele cazuri se poate ajunge la boala Lyme.

Căpușele continuă să fie nu doar o pacoste, pentru om și animal, ci și un pericol subestimat mult. Boala Lyme face victime în toată lumea, mulți oameni infectați trăind un adevărat coșmar, în primul rând datorită simptomelor grave, dar și datorită grelei diagnosticări care amână mult instituirea tratamentului. Chiar și cu tratament, boala Lyme se eradi­chează greu, bolnavul suferind une­ori luni de zile. Boala Lyme, cunoscuta si sub denumirea de infectia Lyme, este o afecţiune bacteriană transmisă de capuşa (Ixodes), insecta ce poartă o bacterie numită Borrelia burgdorferi. Nu toate căpușele cauzează boala, dar există cazuri de îmbolnăviri. Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean este asaltată zilnic de arădeni mușcați de diferite insect, iar spitalul primește multe urgențe pentru reacții de șoc anafilactic – aceste reacții fiind întâlnite mai mult la albine, dar și la viespi, păianjeni. Mulți se prezintă cu umflături roșiatice, erupții, mân­cărimi și nu știu ce insectă le-a cauzat. În cazul căpușii însă, multe persoane reușesc să își dea sea­ma, pentru că acestea stă încă prinsă în piele, ori lasă o urmă spe­ci­fică. Căpușele lasă o urmă rotunda, roșiatică, cu un punct în mijloc, locul în care este sau a fost înfiptă. Când căpuşa nu e îmbuibată cu sânge, este plată, iar când se hrăneşte devine rotundă.

În primă fază, căpuşele sunt dificil de văzut cu ochiul liber, pentru că sunt extrem de mici, dar ele trec prin mai multe faze de creştere și anume larve, nimfe şi adulţi. Cu cât vor extrage mai mult sânge cu atât se vor umfla şi vor putea fi văzute.

De la stat doar sfaturi, pentru privat doar bani

O arădeancă care s-a prezentat ieri, la Secția de Boli Infecțioase a fost înțepată de căpușă în propria grădină. „Nu am reușit să o văd pentru că a căzut, dar am sim­țit. Locul este roșu și fierbinte și m-am hotărât să vin, deși ini­ţial m-am gândit că nu are rost să apelez la urgențe. Dar știu ce probleme poate face…”, spune Rodica. Cum Secția de Boli Infecțioase este un dezastru, ne­reabilitată de zeci de ani, perso­nalul de aici nu prea poate face altceva decât să informeze pacientul, sau după caz, să scoată căpușa. Eventualele analize necesare pe această secție sunt utopii. Și asta pentru că în această unitate spitalicească, ajung – din nefericire numai cei grav afectați de boală ori în imposibilitatea de a se trata. Aşa că, Dumnezeu cu mila!

Cu toate acestea, este important de știut că, orice arădean ce suspectează că a fost mușcat de căpușă să se prezinte la Urgențe sau la Secția de Infecțioase, pentru a fi sfătuit ce să facă mai departe. Cel mai exact, va fi îndrumat spre… privat.

A nu se încerca scoaterea că­pușii acasă, prin mijloace empi­rice, întrucât există riscul ca aceasta să se rupă și capătul să rămână în piele. Este interzisă folosirea vaselinei, căldurii, fosforului şi a altor metode de scoatere a căpuşei.

Nu orice căpușă cauzează boala

Persoana înțepată va fi sfătuită să facă analize în acest scop și anume, pentru determinarea anticorpilor specifici față de Borrelia, la un laborator privat din muni­cipiu, la alegere. Statul nu acoperă astfel de analize iar banii trebuie scoși din buzunarul propriu. Ana­lizele pornesc de la 60 de lei, pentru anumite tipuri și ajung la câ­teva sute de lei, pentru analize cu specificitate înaltă. Tot ce trebuie să facă cel mușcat este să se prezinte la laborator, cu sau fără bilet de trimitere. Cei care aleg să nu facă analizele, o fac pe propriul risc. Cele mai multe persoane mușcate nu fac boala, precum nici toate căpușele sunt cauzatoare de boala Lyme. De altfel multe persoane au imunitate bună ceea ce le ferește de probleme. În consecință nu este motiv de panică, dar ce e sigur e sigur!

Recomandările redacției