capuseMedicii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Arad au identificat o primă victimă a înţepăturilor de căpuşe. În ultimele două luni au fost înregistrate 44 de victime ale înţepăturilor, un pacient contractând deja boala Lyme.
„Din păcate, avem deja confirmat un caz de îmbolnăvire din cauza înţepăturilor. Persoanele care au fost muşcate sunt sfătuite să se prezinte la medic ca să le scoată căpuşele şi astfel să le fie prevenită îmbolnăvirea cu boala Lymea sau borelioza acariana. Boala Lyme, produsă de muşcătura de căpuşe, este de fapt o encefalită care nu se vindecă, este lent-progresivă şi afectează serios capacitatea de muncă a celui infectat. Simptomele majorităţii bolilor transmise de căpuşe includ slăbirea, şchiopătatul, umflarea înche­ieturilor sau anemia. Primele semne ale bolii pot apărea după zile, săptămâni sau chiar luni de la infectare. Unele căpuşe pot provoca o reacţie severă, care culminează cu paralizie. Această situaţie gravă se remediază treptat după ce parazitul este îndepărtat“, ne-a declarat dr. Laura Nicolescu, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică.
Din totalul celor infectaţi, 80 % provin din mediul urban.
Căpuşele se pot găsi atât în grădina casei în care locuiţi precum şi în parcuri publice, terenurile de sport, pe iarbă sau gazon, pe pomii din livadă sau în pădure şi chiar şi pe animalele de casă (câini şi pisici). Locurile favorite sunt pădurile umede, unde temperatura este cuprinsă între 7 şi 25 C iar dacă afară e cald şi uscat căpuşele se ascund în pământ, sau sub vegetaţie.
Boala provocată de muşcăturile de căpuşe mai este supranumită şi „boala cu 1000 de feţe“ din pricina faptului că, afectând întregul organism, simptomele ei mimează foarte bine simptomele altor boli. Se spune chiar că ar pu­tea copia simptomele a circa 200 de boli.
Simptome ale bolii: pete care se mută pe corp, transpiraţii puternice, febră, dureri musculare (ca după o gripă), dureri de cap, pată roşie la locul muşcăturii de capuşă, stare de slăbiciune, oboseală marcată, tulburări de somn, tulburări de vedere (privire înceţoşată, dublă, chiar dispariţia câmpului vizual), dureri articulare, dureri în tendoane, călcâiul lui Ahile, etc., dureri sau usturimi în muşchi, tulburări cardiace şi neurologice, amorţeli ale membrelor, capului, etc., înţepături, furnicături, tulburări de înghiţire, tulburări de urinare (frecvent, senzaţia imperioasă de a urina), senzaţia de „nisip în ochi“, paralizii ale feţei sau ale membrelor, tulburări psihiatrice: depresie, anxietate, atacuri de panică, obsesii, fobii, tulburări emoţionale, şi de aceea mulţi pacienti ajung să nu fie diagnosticaţi sau sunt diagnosticaţi greşit ca având: scleroză multiplă, reumatism sau poliartrită reumatoidă, tulburări psihiatrice (depresie, anxietate, obsesii sau tulburări obsesiv-compul­- sive, bipolaritate, etc.), neuropatie alcoolică sau neuropatie diabetică etc.

Recomandările redacției