Caravana Docuart se întoarce la Arad, cu o nouă serie de producții premiate la ultima ediție a festivalului filmului documentar românesc, București Docuart Fest.
Marți, 8 mai, începe prima zi de proiecții cu „Bune și blânde“ (R. Florin Andreescu), de la 18.00, un film despre o lume pe cale de dispariție în care un mod de viață este supus testului timpului.
Continuăm cu filmul selecționat la Visions du Réel, „Ionaș visează că plouă“ (R. Dragoș Hanciu), premiat pentru cea mai bună imagine în secțiunea principală, de la ora 18.30. Povestea bătrânului Ionaș, a viselor și a conștiinței sale vor putea fi dezbătute la final cu Ileana Szasz (DOP).
Documentarul premiat pentru cea mai bună regie „Momente de tăcere“ (R. Ion Donică) va putea fi văzut la ora 19.15, filmul în care putem simți o fericire autentică combinată cu efortul aproape tragic de supraviețuire și așteptarea morții. De la 20.20 va fi proiectat „Rise Up“ (R. Adrian Moisiu, Marius Mihordescu) – flashurile de conștiință ale unui taximetrist bucureștean trăite cu o săptămână înaintea unei operații, iar filmul deține titlul pentru cea mai bună imagine în secțiunea studențească.
Ultimul film al serii începe la ora 20.45 și este un documentar spectaculos prin subiect – viețile de zi cu zi a 3 garderobieri care își desfășoară activitatea în trei opere din Europa: Opera din Viena, Opera Scala din Milano și Opera din Odesa – dar și prin imaginea pentru care a luat premiu în cadrul BDF 2017: Secondo Me, regizat de Pavel Cuzuioc.
Miercuri, 9 mai, începând cu ora 18.00, descoperim povestea celor 4.000 de negative din anii ‘60 găsite într-un sat părăsit în „Cine iubește și lasă“ (R. Victor Gălușcă), cel mai bun documentar studențesc la BDF 2017. Scurtmetrajul este urmat de „Varia­țiuni pe un nume“ (R. Violeta Gorgos) despre Nicolae Simatoc, primul român care a jucat la FC Barcelona și la Internazionale Milano.
De la 19.50 va fi proiectat „Faptele sunt cunoscute“ (R. Gabriel Tempea) care îl are ca subiect pe Cristian, un licean de 15 ani din București, care este exclus din organizația Uniunii Tineretului Comunist, apoi exmatriculat pentru „fapte reprobabile”.
Încheiem Caravana Docuart la Arad, cu „Varză, cartofi și alți demoni“ (R. Șerban Geor­gescu) film câștigător al marelui premiu Docuart Fest. Documentarul, o satiră a realităților curente din agricultura europeană narată de regizorul însuși, va putea fi văzut la 21.00.
2018 este un nou an în care Caravana depășește numărul opririlor precedente. Evenimentul adaugă destinații noi pe hartă urmărindu-și obiectivul de a aduce filmul documentar românesc în cât mai multe orașe.
Caravana a proiectat în această ediție la Brașov, Sibiu, Târgu Jiu, Constanța, Deva și Timișoara, urmează Arad, Tecuci, Cluj-Napoca, Roman și București.
Caravana Docuart sprijină sectorul cultural și face accesibile produse cinematografice românești în orașe în care cinema-ul nu există ca obicei cotidian ori ca spațiu fizic. Acest proiect creează dialog în comunitate, educă și informează.
Proiectul este organizat de asociația culturală pentru film documentar românesc Docuart și reprezintă o extensie a festivalului de film București Docuart Fest. Caravana Docuart este cofinanțată de Ministerul Culturii și Identității Naționale (MCIN) și Centrul Național al Cinematografiei (CNC). Intrarea în lumea documentarului este liberă!
(G.C.)

Recomandările redacției