Cea de-a IX-a ediție a Caravanei Filmelor TIFF își continuă traseul prin țară și în luna august, primul weekend al ultimei luni de vară aducând nu mai puțin de opt filme la Arad. Între 3 și 5 august 2018 cinefilii de toate vârstele sunt așteptați la Cinema Arta pentru proiecții de interior și în aer liber. Intrarea este liberă.
Vineri, 3 august, weekend-ul începe cu „Câteva conversații despre o fată foarte înaltă”, debutul în lungmetraj al regizorului Bogdan Theodor Olteanu, a cărui premieră mondială a avut loc în cadrul celei de-a XVII-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania. Așa cum însuși regizorul îl descrie, filmul este „o incursiune sumară în lumea queer, dar și o privire asupra unei generații puțin reprezentate în filmul românesc: tinerii din marile orașe prinși între valori și opțiuni contradictorii, între modelele propuse de vestul Europei şi o societate înţepenită în reverii despre o presupusă tradiţie”. Seara se va încheia cu proiecția în aer liber a primului documentar al unei trupei românești – „VUNK – Jur să spun adevărul”.
Debut autobiografic
Ziua de sâmbătă, 4 august, începe cu o proiecție dedicată inclusiv celor mai tineri dintre cinefili, prin intermediul programului EducaTIFF. De la ora 16:00 va fi proiectat debutul autobiografic al regizoarei catalane Carla Simón, „Vara lui 1993 / Summer 1993”. Acesta urmărește poves­tea sensibilă a unei fetițe de 6 ani, nevoită să se adapteze noii sale vieți, în sânul unei alte familii, după dispariția mamei. Filmul a fost proiectat în secțiunea Generation Kplus în cadrul Festivalului de Film de la Berlin, unde a și câștigat premiul pentru Cel mai bun lungmetraj. În continuare arădenii sunt invitați să urmărească fabulosul documentar „Maria by Callas” (r. Tom Volf), care documentează viața legendarei soprane la mai bine de 40 de ani de la moartea acesteia. Ziua se încheie cu proiec­ția în aer liber a unei o tragico­- medii construită în jurul unui copac mare și frumos care devine subiectul conflictului dintre două familii vecine – „Co­- pacul vrajbei noastre / Under the Tree” (r. Hafsteinn Gunnar Sigurðsson).
Documentar de debut
Programul EducaTIFF deschide ziua de duminică, 5 august, prin proiecția „Atelierul / L’Atelier / The Workshop”, regizată de Laurent Cantet, câștigătorul premiului Palme d’Or în 2008 cu drama „Entre les murs”. Despre film The Guardian a scris cum „continuă direcția deschisă de Cantet în The Class, folosindu-se de puterea dialogului pentru a demonstra că dezba­te­- rea poate fi la fel de incitantă ca un film de acțiune”. De la ora 19:00 arădenii îl vor cunoaște pe Caisă, în documentarul de debut al regizorului Alexandru Mavrodineanu: un antrenor de box care
s-a jurat că nu mai profesează se răzgândește atunci când întâlnește un tânăr sportiv foarte ta­lentat. Ultima seară încheie cu zâmbet seria de proiecții în aer liber din curtea Cinema Arta, prin savuroasa comedie a regizorului italian Paolo Genovese – „Localul / The Place”, un film despre cât de departe suntem dispuși să mergem pentru a obține ceea ce vrem.
Caravana Filmelor TIFF este un proiect organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, cu sprijinul Europa Cinemas și al Centrului Național al Cinematografiei.
Ioana Puraveț

Recomandările redacției