Rapsozii spectatori cuvint primar clipa toca si prefect echipa PrimarieDin an în an sosește mereu în luna decembrie, Caravana Tradițiilor de Iarnă. Ajunsă anul acesta la cea de-a VII-a ediție, organizată de Centrul Cultural Județean în colaborare cu Consiliul Județean Arad, Caravana a poposit în perioada cuprinsă între 14 și 23 decembrie în cele mai importante localități de pe cuprinsul județului Arad și apoi în municipiu.
În comuna Hălmagiu, mai precis la Căminul Cultural din centrul de comună Hălmagiu, Caravana a poposit duminică, 22 decembrie, la ora 19. Lumea din Hălmagiu și din satele din jur au venit să vadă spectacolul ce se anunța: colindătorii și interpreții vocali și orchestrele lor celebre.
Salutul notabilităților
Manifestarea a fost deschisă de către Adrian Țoca, primarul comunei Hălmagiu. Acesta, după salutul de bun-venit adresat celor prezenți, a ținut să sublinieze: „mă bucur că sunteți aici, acum, într-un număr atât de mare, la acest minunat Festival de colinde. Faptul că iubim colindele dovedește că suntem un popor cu fond viguros, care nu a dat și nu va da uitării frumoasele tradiții și obiceiuri străbune; ba, încă ne adăpăm din seva lor miraculoasă ca dintr-o apă veșnic vie. Ne bucurăm că avem în mij­locul nostru oaspeți deosebiți, precum președintele Consiliului Județean Arad, Nicolae Ioțcu și le mulțumim tuturor că ne sunt alături“.
Invitat pe scenă, Nicolae Ioțcu, președintele Consiliului Județean Arad a subliniat aceeași idee, a continuității prin tradiție.
„Numărul mare de spectatori de aici arată cât de mult iubiți tradițiile și obiceiurile străbune transmise din generație în generație mai ales prin viu grai.  Fără ele am putea ajunge un popor fără identitate, ceea ce n-o să se întâmple niciodată. Românul este vesel din fire, știe să trateze cu umor și asperitățile, numai astfel a putut trece mai ușor și peste inerentele momente grele din viața fiecăruia, ceea ce este un lucru absolut deosebit. Vă îndemn să respectăm și pe mai departe tradițiile și obiceiurile strămoșești și vă adresez tradiționala urare «Sărbători fericite», atât dumneavoastră cât și familiilor dumneavoastră“ – a spus printre altele președintele Consiliului Județean.
La Festival au mai fost prezenți primarii din Frumușeni și Pilu, consilierul județean Ioan Ulici, consilierii locali din comună.
Muzică bună, colinde frumoase
Spectacolul de la Hălmagiu a fost unul deosebit: au urcat pe scenă: formația de muzică populară Rapsozii Zărandului, cu instrumentiștii și soliștii ei cunoscuți, Ansamblul Doina Mureșului din Arad – coordonată de Viorel Nistor, Dubașii din Julița, numeroși soliști de muzică populară din zonă. Au cântat: Cornelia Căpraru Roman, Rodica Ardelean, Malvina Nogy, Aurel Budugan, Anca Mane, Radu Șiclovan, Maria Popovici, frumoase și cunoscute câtece din folclorul arădean, din diferite zone, șiculanele Rodica Ardelean și Cornelia Căprariu Roman și solistul din Lazuri fiind aplaudați la scenă deschisă.
A evoluat și o solistă cunoscută din Moldova; a venit de acolo cu cântecele ei săltărețe solista Margareta Clipa care, prin interpretarea ei aparte a ridicat spectatorii în picioare.
Alături de cântecele cunoscute, colindele au fost ascultate cu satisfacție și fredonate de toată lumea în rând cu interpreții de pe scenă.
La încheierea frumosului spectacol, toți artiștii-colindători au fost invitați la o cină cu produse specifice zonei, inclusiv cu țuică fiartă dar și  cu sucuri de toate felurile și apă minerală.
Artificiile, bucuria tuturor
Un frumos foc de artificii a încheiat seara sărbătorească, cerul Hălmagiului fiind luminat feeric câteva minute în șir, spre deliciul și bucuria tuturor celor prezenți: tineri și bătrâni.
Aprecierile la adresa edilului care a făcut tot posibilul ca această sărbătoare să fie organizată fără cusur, la ea fiind invitați să participe toți sătenii comunei, au fost exprimate de mulți din cei prezenți. „Eu am trimis invitații tuturor cetățenilor, pentru a sărbători împre­ună, frumoasele tradiții  de Crăciun și colindele fiind foarte iubite aici la noi. Rezultatul s-a văzut: numărul mare de spectatori – și mai ales tineretul care este alături de mine – a demostrat că lumea a înțeles ce am făcut eu pentru comună. De asemenea, anularea suspendării – de care nu vreau să mai vorbesc în aceste zile, cum i-am spus unui localnic – a fost un act de dreptate care s-a văzut“ a venit răspunsul lui  Adrian Țoca.
Și „cârcotașii“ au recunoscut evidența
După focul de artificii, când lumea se risipea în grupuri, un grup mai aparte, format din circa zece inși, au recunoscut evidența: lumea îl agrea și au răspuns chemării edilului. „Ați văzut câtă lume a venit și ce bine îl vede lumea? Au venit petru el pentru că fieacre are acasă televizor și puteau să vadă colinzi și artiști la televizor, nu era nevoie să vină până aici. Trebuie să recunoaștem că acei patru-cinci care au cârtit nici nu au fost aici și ne fac comuna de râs. Am văzut clar că Țoca e un om popular, respectuos și meritră să fie primar, totuși“ vorbeau cei din grupul pomenit.
Gânduri de edil
Fiind în mijlocul mulțimii, e greu pentru un primar să nu se ducă cu gândul la ce mai este de făcut. Adrian Țoca a recunoscut că unele gânduri de acest fel nu-i dau pace. Chiar cu ceva vreme în urmă, a avut o discuție în acest sens cu Prefectul Aradului care s-a interesat de implementarea Măsurii 322.
„Chiar și domnul Prefect, Cosmin Pribac m-a întrebat recent cum stau cu proiectul finanțat prin Măsura 322. Și i-am răspuns cum v-am spus și dumneavostră, presei: că mai sunt unele retușuri și este finalizat. I-am mai spus că mai am în plan pentru 2014 unele lucrări pentru satele componente ale comunei; pentru ei chiar nu am făcut câte ar fi trebuit, în special din lipsa banilor. Acum însă ținta realizărilor din 2014 este să rezolv, pe rând, ce trebuie făcut. Asta am să fac anul ce vine“.

Recomandările redacției