casLansat pentru prima oară în luna decembrie la Arad, unde a fost testat de către 320 de pacienţi, cel de-al doilea pi­lot privind cardurile naţionale de sănătate, pentru dializă, va fi lansat în februarie.
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate va lansa în februarie al doilea pilot pentru cardurile naţionale, ce va viza toţi pacienţii care sunt dependenţi de dializă. Proiectul vizează mai multe etape pilot, prima fiind cea din 19 decembrie 2012 de la Arad. Pilotul de la Arad a fost pregă­tit câteva luni şi testat cu ajutorul a 16 medici de familie şi 320 de pacienţi, care primi­seră carduri neactivate, folosite doar pentru calibrarea reţelei informative.
Al doilea pilot pentru cardurile naţio­nale, care va fi experimentat din februarie, vizează dializa. Astfel, în cadrul celui de-al doilea pilot, un angajat al Casei de Asigurări de Sănătate va merge în unităţile de dializă, unde va distribui cardul naţional de sănătate fiecărui pacient.
În funcţie de rezultate, proiectul va fi experimentat, până la sfârşitul anului, la nivel naţional, iar din 2014 ar putea deveni operaţional.
Medicul-şef al CNAS, Marius Filip, spunea în decembrie, la Arad, că „siste­mul a fost testat cu succes“, iar cardu­rile vor fi distribuite, din ianuarie 2013, tuturor românilor care au peste 18 ani şi sunt asiguraţi. Distribuirea va avea loc prin intermediul medicilor de familie, care le vor primi de la Casa de Asigurări în plicuri. Tot medicii vor fi cei care vor activa cardurile în prezenţa pacienţilor, urmând să stabilească împreună cu aceştia ce informaţii vor fi introduse în baza naţională de date. Pentru a putea citi cipurile din carduri, medicii vor trebui să-şi achiziţioneze terminale, care vor fi conectate la computere, acestea având acces la baza naţională de date prin intermediul unui program informatic special.
Cardurile vor putea fi utilizate cel mai probabil abia din 2014, pentru că între timp toţi furnizorii de servicii medicale vor trebui să-şi achiziţioneze terminalele de citire. Pacienţii nu vor plăti cardurile, costurile fiind suportate de Ministerul Sănătăţii. O persoană care îşi va pierde însă cardul, va trebui să plătească pentru eliberarea unuia nou.

Recomandările redacției