cardConform medicilor de familie, inscripţionarea cardurilor naţionale de sănătate este o activitate birocratică, cronofagă şi inutilă. Medicii nu vor înlocui consultaţiile cu inscripţionarea cardului, aşa cum au precizat de nenumărate ori şi nu vor accepta sarcini birocratice suplimentare, în defavoarea actului medical. „Am semnalat de mai multe ori că există nenumărate neclarităţi în privinţa cardului, dar acestea nu au fost soluţionate. Copiii nu au card şi se va folosi cardul părinţilor. Încă nu se ştie însă cum se va rezolva situaţia copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi din ţară, sau dacă părinţii sunt neasiguraţi sau în situaţia în care copiii sunt instituţionalizaţi. La fel de neclară e situaţia gravidelor care nu au asigurare (sunt asigurate numai pe perioada sarcinii) şi care nu vor avea card. Cum vor fi rezolvate urgenţele pacienţilor neasiguraţi, dacă nici ei nu au card? Ce facem dacă pacientul îşi pierde cardul şi are doar o adeverinţă (adeverinţa nu poate ţine loc, tehnic vorbind, de card). Considerăm că toată populaţia ţării, nu numai asiguraţii, ar fi trebuit să aibă cardul de sănătate“, ne declară dr. Adrian Dărăbanţiu, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Arad.
Pentru a asigura succesul acestui proiect, medicii îşi exprimă speranţa că toţi furnizorii de servicii medicale (spitale, ambulatorii de specialitate etc) din sistem vor manifesta aceeaşi deschidere precum medicii de familie, asigurându-şi logistica necesară. „Din păcate, avem experienţă neplăcută cu reţeta electronică, care nici la doi ani de la implementare nu este eliberată pacienţilor externaţi decât de către o mică parte din spitale“, mai susţin medicii arădeni.
Cardul va fi iniţializat cu ocazia consultaţiilor. Prezentarea cardului va fi obligatorie de la 1 ianuarie 2015. Pe măsura prezentării la consultaţii, pacienţii posesori de card îl vor prezenta în mod obligatoriu, ocazie cu care va fi iniţializat. Pacienţii vor trebuie să reţină în mod obligatoriu şi codul PIN ales, altfel cardul de asigurat se poate bloca.
Din respect pentru suferinţa bolnavilor şi pentru meseria lor, medicii asigură că nu vor accepta perturbarea activităţii cabinetelor pentru a activa cardurile pacienţilor care nu au nevoie de consultaţie.
Cititoarele ieftine se strică din prima zi
Pentru a funcţiona, cardul de asigurat necesită obligatoriu achiziţionarea cititoarelor de card de către toţi furnizorii de servicii medicale asigurate de către CNAS.
Cardul este un vechi proiect al CNAS, conceput de la început fără un capitol privind distribuţia şi implementarea. „Cititoarele nu costă cinci euro, aşa cum spun reprezentanţii CNAS. Ele costă mult mai mult dacă dorim să nu se strice din prima zi (blocând astfel posibilitatea de a oferi bolnavilor cele necesare), după cum şi mentenanţa acestora implică unele costuri. Cu toate acestea, din dorinţa de a fi sprijin constant pacienţilor, precum şi din dorinţa transparenţei privind cheltuirea banilor sănătăţii, medicii de familie îşi vor cumpăra cititoare de card, aşa cum şi-au cumpărat imprimante laser, programe de cabinet, semnături electronice, tonere şi hârtii nenumărate, abonamente de internet, toate din fondurile propriilor cabinete“, spune Dărăbanţiu.
De partea cealaltă, reprezentanţii Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate susţin că în centrul acţiunilor este asiguratul, iar principalul obiectiv este de a asigura accesul pacienţilor în mod echitabil şi nediscriminatoriu la servicii de sănătate, în condiţiile utilizării eficiente a Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. Cardul naţional de sănătate este instrumentul care va permite utilizarea fondurilor din sistemul de asigurări sociale de sănătate într-un mod mult mai transparent şi mai eficient.
Pentru implementarea cu succes a cardului naţional de sănătate, CNAS are nevoie de sprijinul asiguraţilor şi al furnizorilor de servicii medicale, care vor beneficia în egală măsură de beneficiile acestui proiect.
CNAS consideră că a primit semnale pozitive din partea asiguraţilor, care doresc să folosească acest card pentru a valida serviciile medicale de care beneficiază. De asemenea, sunt furnizori de servicii medicale care doresc să utilizeze cardul cât mai curând.

Recomandările redacției