Atenţie mare la legumele și fruc­tele pe care le mâncaţi! Nu e o glumă, e rezultatul unor teste făcute de ANSVSA, care arată că o persoană ce consumă legume sau fructe ingerează până la 10 pesticide diferite. Iar în topul celor mai nocive se află cartoful și mărul, scrie Click.
Cartofii și merele, cele mai nocive
Cel mai des, fructele şi legumele conţin imazalil, un pesticid periculos pentru sănătate. Concret, conform ANSVSA, cele mai nesigure alimente pentru consum: cartofi, căpşunele, merele, nectarine, piersici, ţe­lină, struguri, cireşe, spanac, ardei gras, roşii, castraveţi.
Avocado, ananas, varza, mazărea – cele mai bune
La polul opus, alimentele care conţin mai puţine pesticide sunt: avocado, porumb, ananas, varza, mazare, ceapa, sparanghel, mango, papaya, kiwi, vinete şi pepenele.
Spre exemplu, în general, strugurii, roşiile şi lămâile conţin între două şi şapte pesticide diferite, iar merele, între două şi şase.
Ce sfaturi dau autoritățile
ANSVSA recomandă respectarea mai multor reguli, pentru a scădea cantitatea de pesticide ingerată: fructele şi legumele să fie spălate bine cu apă călduţă, iar acolo unde este cazul, acestea trebuie curăţate de coajă pentru a reduce cantitatea de pesticide conţinută.
Totodată, este recomandat să fie evitat consumul de fructe şi legume cultivate în extrasezon, pentru că atunci se folosesc cele mai multe substanţe chimice, scrie adevarul.ro.
Bicarbonatul de sodiu elimină unele pesticide
Roşiile, piersicile, merele, perele etc. trebuie spălate riguros timp de cel puţin trei minute, după care să fie lăsate într-un vas cu apă în care este adăugat puţin bicarbonat de sodiu, care are calitatea de a elimina unele pesticide.
Imazalil (E233) este pesticidul cacerigen care acoperă coaja citricelor, conform Asociaţiei InfoCons. Acest pesticid este o substanţă autorizată în 24 de state membre, inclusiv în România, începând de la 1 ianuarie 2012, până la 31 decembrie 2021, iar limita maximă admisă este 5 mg/kg, la citrice.

Recomandările redacției