Kilogramele în plus la cei mici nu sunt, pentru mulţi părinţi, motiv de îngrijorare. Se gândesc că dispar pe măsură ce copilul se înalţă sau cred că e semn de bunăstare, de sănătate. Dimpotrivă, atrag atenţia medicii! Obezitatea din copilărie atra­ge după sine numeroase probleme, la vârsta adultă, scrie Click.
Obezitatea infantilă nu e tratată cu prea multă atenţie în România. Singurul studiu oficial conţine date din anul 2015 şi arată că, la toate grupele de vârstă studiate (7, 8 şi 9 ani), ponderea copiilor cu probleme de greutate (supraponderali sau obezi) este de peste 25%. Mai exact, 1 din 4 copii din grupele studiate are probleme de greutate. Federaţia Mondială a Obe­zităţii estimează că, în lipsa unor măsuri drastice de prevenţie şi tratament, până în anul 2030, în ţara noastră, aproape 500.000 de copii cu vârste între 5 – 19 ani vor suferi de obezitate.
„În ultima perioadă observ din ce în ce mai mulţi copii cu probleme de greutate în cabinet. Din păcate, în multe dintre cazuri, părinţii nu înţeleg gravitatea acestui fenomen şi consideră ca au un copil «mai bine făcut» sau «mai pufos», a cărui problemă se va rezolva singură odată cu creşterea, pe princi­piul «lasă, mamă, că te înalţi tu şi nu o să mai fii aşa de pufos». Realitatea este că, dacă nu se fac modificări în ceea ce priveşte alimentaţia acestor copii, ei vor deveni adulţi obezi sau supraponderali şi vor avea numeroase riscuri asociate de sănătate”, declară dr. Mihaela Posea, medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice.
Copiii şi adolescenţii obezi prezintă riscuri crescute de a dezvolta boli grave la nivelul întregului organism, de la cele cardiovasculare, endocrine, gastrointestinale, neurologice, pulmonare, la afecţiuni ortopedice, dermatologice, psihosociale, precum şi limitări funcţionale. Comorbidităţi precum diabetul de tip ll şi steatoza hepa­tică (boala ficatului gras), care erau consi­derate boli ale adultului, sunt frecvent diagnosticate, în momentul de faţă, la copiii cu obezitate.
La fel ca în cazul oricărei afecţiuni me­di­cale, prevenirea obezităţii este mult mai uşoară decât tratarea sa. Alegerea alimen­telor sănătoase este esenţială în etapele de sugar şi copil mic, deoarece formarea pre­ferinţelor culinare are loc timpuriu. Pe lângă dieta echilibrată, specialiştii recomandă odihnă suficientă, limitarea timpului petrecut în faţa ecranelor şi practicarea regulată a activităţilor fizice (minim o oră zilnic).

Recomandările redacției