Presa şi reţelele de socializare îşi exprimă joi nemulţumirea faţă de fosta primă doamnă Carla Bruni Sarkozy, căreia i se cere să doneze în scop caritabil cei 410.000 euro primiţi din banii publici de site-ul fundaţiei sale, potrivit EFE. Pagina fundaţiei sale, care are caracter privat şi spune că are ca obiectiv lupta împotriva inegalităţilor şi facilitarea accesului la cultură şi educaţie, a fost finanţată integral cu bani din bugetul preşedinţiei republicii în 2011 şi 2012, în timpul mandatului soţului său, Nicolas Sarkozy, potrivit unui raport al Curţii de Conturi. Concret, site-ul a primit 330.000 de euro în 2011 şi 80.000 de euro în 2012.

Ziarul digital ‘Rue89’ a semnalat joi că dezvoltarea unui site similar nu ar trebui să coste mai mult de 4.000 de euro, adică, 1% din banii publici pe care i-a primit Carlabrunisarkozy.org, adaugă EFE. Potrivit altor surse specializate în internet, costul nu ar trebui să depăşească în niciun caz 10.000 de euro.

Ştirea, care s-a răspândit cu repeziciune în reţelele de socializare, a motivat o cerere pe site-ul Change.org în care se solicită ca fostul model să doneze 410.000 euro în scop caritabil. Campania a strâns în câteva ore peste 25.000 de semnături.

În luna mai, un deputat conservator a întrebat executivul francez cât costă statul actuala primă doamnă, Valérie Trierweiler. Executivul a răspuns că echipa acesteia are un buget de 19.742 euro pe lună, inferior celor 36.448 de euro pe lună primiţi de Carla Bruni-Sarkozy în 2012.

Aceasta nu este prima dată când subvenţiile publice şi fundaţiile în care este implicată fosta primă doamnă fac obiectul unor polemici, adaugă sursa citată. În 2012, Carla Bruni a dezminţit că Fondul mondial de luptă împotriva SIDA, a cărui ambasadoare este, ar fi adus în mod necuvenit fundaţiei sale circa 3,5 milioane de euro, cum a publicat săptămânalul ‘Marianne’.

 

 

(AS – autor: Pepa Siţa, editor: Mihaela Toth)

 

Recomandările redacției