Chiftele din carne şi hamburgheri puşi în vânzare în Portugalia de grupul francez Auchan şi lasagna de cel spaniol El Corte Ingles conţin urme de carne de cal nedeclarate, a denunţat luni principala asociaţie a consumatorilor din această ţară, citată de AFP.

Dintre cele 30 de eşantioane cumpărate în 20 februarie de Asociaţia pentru apărarea consumatorilor (Deco), care a cerut apoi analizarea lor într-un laborator, ‘trei conţineau ADN de cal’, a indicat asociaţia într-un comunicat.

‘Am detectat urme (sub 1 %) în hamburgheri Auchan şi în chiftele din carne de la Polegar’, marca produselor cu preţuri mici ale grupului francez în Portugalia, a afirmat Deco, adăugând că la lasagna de la El Corte Ingles, prezenţa ADN era superioară: între 1 şi 5 %.

‘Cazul evocat priveşte un furnizor portughez care nu aprovizionează decât filiala portugheză a Auchan’, a ţinut să precizeze în numele acesteia Joao Paulo Velez, responsabil al unei agenţii de comunicare.

Auchan Portugal a precizat ulterior într-un comunicat că ‘aceste produse nu mai sunt în vânzare din 22 februarie, căci în cadrul programelor sale de analize Auchan a detectat urme de carne de cal (sub 1 %) şi a decis să retragă imediat de pe piaţă nu numai aceste produse, ci – ca măsură de precauţie – toate produsele fabricantului în cauză’.

Scandalul cărnii de cal prezentată drept carne de vită, care afectează mai multe ţări europene, a atins pentru prima oară Portugalia în 19 ianuarie, când grupul agro-alimentar Nestle a decis să retragă tipurile de lasagna destinate pieţei restaurantelor.

De atunci, autoritatea sanitară portugheză a anunţat confiscarea a 79 de tone de produse pe bază de carne de vită conţinând carne de cal nedeclarată, precum şi 18.839 de cutii de mâncare gătită, în special lasagna, hamburgheri, canneloni şi chiftele din carne, destinate comerţului en detail.

 

Recomandările redacției