carpSărăcia, boala şi datoriile au trimis mii de vârstnici arădeni la Casa de Ajutor Reci­proc a Pensionarilor (CARP), pentru împrumuturi. În ultimii cinci ani, valoarea îm­pru­- muturilor făcute de pensionari aproape ca s-a dublat. Aşa se face că, vârstnicii Aradului s-au împrumutat anul trecut de la CARP cu câteva milioane de lei mai mult chiar decât acum un an. Nu a crescut doar media împrumuturilor şi valoarea totală a acestora, ci şi numărul de solicitanţi. Mai mult, în ultimii ani a crescut şi numărul pensionarilor care, din disperare s-au împrumutat de la instituţii financiare nebancare, care aplică dobânzi uriaşe. Pentru împrumuturi rapide, fără prea multe acte, mii de vârstnici au avut de restituit sume uriaşe.
De peste 11 milioane de lei s-au împrumutat în 2013 vârstnicii arădeni, de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor. Aproape 5.500 de pensionari au călcat pragul CARP pentru a lua bani împrumut în sistem de ajutor mutual. În 2012, valoarea împrumuturilor făcute la CARP a fost de circa 8,9 milioane de lei.
Pentru că funcţionează după sistemul ajutorului mutual, tocmai creşterea numărului de membri cotizanţi a făcut  ca noile împrumuturi, fie acestea în sumă mai mare, să poată fi onorate în timp scurt. CARP le-a împrumutat unora dintre vârstnici chiar şi sume de 12.000 de lei. Media împrumuturilor solicitate de pensionarii arădeni a fost cuprinsă între 1.000 şi 2.000 de lei, în timp ce, numai anul trecut, media împrumuturilor era mai mică. Cel mai mare împrumut făcut de CARP a avut valoarea de 12.000 de lei.
Împrumuturile au o dobândă fixă destul de mică, iar pentru sumele mici nu se percepe dobândă. Oamenii cotizează din pensie ştiind că asta le oferă posi­bilitatea de a se împrumuta fără a fi jecmăniţi, în condiţii avantajoase. Cei care intră în sistem devenind astfel membri cotizanţi vor continua să facă împrumuturi, după ce le achită pe cele vechi. „Numărul cererilor pentru împrumuturi, precum şi sumele solicitate au început să crească chiar din primăvara anului trecut. Astfel, doar într-o lună ajungeam să acordăm împrumuturi de aproape 1,3 milioane de lei. Desigur, valoarea împrumutului depinde de pensia solicitantului, astfel încât acesta să nu aibă probleme cu restituirea datoriei“, a spus Lidia Dan, preşedintele Casei de Ajutor Reciproc Arad.
Împrumuturi pentru sănătate şi datorii
Cât despre neajunsurile şi problemele care îi împing pe vârstnici să apeleze la CARP, trebuie spus că acestea sunt diverse. Pentru că, accesul la servicii me­dicale a devenit un lux pentru vârstnicii care primesc pensii derizorii, aceştia au luat bani împrumut pentru a se putea trata. Conducerea CARP Arad spune că, anul trecut, mare parte din pensionari au cerut ajutor pentru a-şi plăti intervenţii medicale şi tratamente. Alte sute de vârstnici au cerut bani de la CARP presaţi de facturile la utilităţi, sărăciţi de cheltuieli neprevăzute, ori pentru a-şi plăti mici lucrări de renovare. Mulţi au ales însă acest sistem de creditare croit pe măsura posibilităţilor lor, pentru a-şi ajuta mai departe copiii, nepoţii ori alte rude, aflaţi în impas.
Dramatică este însă situaţia a sute de vârstnici care, având nevoie urgentă de bani au ales sistemul de împrumut al instituţiilor financiare nebancare, cunoscute pentru dobânzile colosale practicate. Dezinformaţi, naivi şi atraşi de lipsa condiţiilor de acordare a împrumutului, de timpul scurt de acordare şi de faptul că, acestea creditează rău-platnici şi nu fac verificări la Biroul de Credite, vârstnicii arădeni ajung să fie depăşiţi de datorii. Dobânda efectivă practicată de creditor ajunge chiar şi de 15 ori mai mare decât valoarea practicată de băncile de pe piaţa locală, iar rata trebuie achitată săptămânal, astfel că, pensionarii ajung în situaţia disperată de a nu mai putea plăti. Unica salvare rămâne atunci CARP. „Avem multe cazuri în care pensionarii nu îşi pot plăti ratele la instituţii financiare nebancare. Pentru că au de dat prea mulţi bani înapoi, vârstnicii aleg apoi să se împrumute de la noi“, mai spune Lidia Dan.
Trebuie spus că, deşi se împrumută în număr mare, vârstnicii arădeni sunt buni platnici. Conducerea CARP spune că, dator­nicii pot fi număraţi pe degete, iar aceste situaţii sunt justificate de diferite probleme.

 • Ramona Enache spune:

  Numele meu este Ramona Enache, locuiesc în orașul Craiova și adresa mea este str. Bucovina, nr.11, bl. I30, sc.1, România.
  Sunt o femeie de afaceri și am abordat băncile pentru asistență la împrumut, dar cerințele și cerințele lor au fost prea mari pentru mine, așa că am decis să caut online dacă voi vedea un creditor privat de unde pot împrumuta de la o rată scăzută a dobânzii.

  Din păcate, am văzut atât de mulți advertiseri on-line și am contactat unul dintre ei și numele ei este STELLA KANE LOAN COMPANY, am depus tot ce este necesar din partea mea ca pe un împrumutat, dar nu am știut că voi intra într-o problemă financiară . Am plătit suma de 7.500 de euro pentru un împrumut pe care nu l-am primit.
  Ca urmare a căutării mele pentru o companie de împrumuturi de încredere private, am văzut un alt anunț online și numele companiei este COMPANIA DE LUCRU MONDIAL din Nigeria. Am pierdut cu ei suma de 5.000 de euro și până în ziua de azi nu am primit împrumutul pentru care am aplicat.

  Dumnezeu să fie gloria, un prieten al meu care a solicitat un împrumut și a primit de asemenea împrumutul, a introdus-o într-o companie de încredere unde funcționează doamna Ana Mihai, directorul filialei, și am solicitat un împrumut de suma de 60.000 de euro și au cerut pentru acreditările pe care le-am depus și după ce mi-au terminat verificarea detaliilor, împrumutul a fost aprobat pentru mine și am crezut că este o glumă și poate că este unul dintre acele acte frauduloase care m-au făcut să pierd bani, dar am fost uimit când Mi-am luat împrumutul în mai puțin de 24 de ore pentru o dobândă scăzută de 2% fără garanții. Sunt foarte fericit că DUMNEZEU a folosit prietenul meu care ia contactat și mi-a prezentat-o ​​și pentru că am fost salvat de la a-mi lua afacerea în aer și a lichidat și astăzi afacerea mea zboară în indoneziană și nimeni nu va spune că nu știți despre compania mea de modă.

  Așadar, sfătuiesc toți oamenii care trăiesc în România și în alte țări care au nevoie de împrumuturi pentru un scop sau celălalt pentru a vă contacta
  Doamna Ana Michael prin e-mail: (anamichaelguarantytrustloans@gmail.com)

  Puteți să mă contactați dacă aveți nevoie de alte informații prin e-mail: (ramonaenache954@gmail.com)

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției