Un adevăr despre care foarte arar se vorbește cu sinceritate în spațiul public este cel al modului cum își duc traiul de zi cu zi cetățenii obișnuiți ajunși la vârsta senectuții. „Trai“ ce include, de cele mai multe ori, tot corolarul de neplăceri: de la cele de sănătate, până la cele sociale ori de familie, la care se adaugă și puținătatea veniturilor. Poate fi considerat un subiect… „plictisitor“, dar nu trebuie uitat că – dacă o apuci – bătrânețea nu iartă și nu avantajează pe nimeni.
De zeci de ani, Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Arad – ce are la ora actuală în jurul a 17.000 de membri, duce o po­litică de sprijin și într-ajutorare a pensionarilor arădeni, fiecare an în care le poate acorda acestora diverse ajutoare – inițiate după cerin­țele vârstei atreia – fiind consi­derat o victorie, după cum ne spunea președinta CARP, economista Lidia Dan. „Chiar dacă încă nu am apu­cat să facem un bilanț final al activității pe 2015, câteva cifre se impun. Bunăoară, anul trecut am acordat 5.125 împrumuturi, în valoare de aproape 12,3 milioane lei, cu o medie de împrumut de aproape 2.400 roni pe persoană. Împrumuturile au fost de la 1.600 lei până la 7.000 lei, majoritatea fiind făcute de cei cu pensii mici, cu  rambursarea în 12 rate. Este mult, este puțin? Dacă se presupune că de la o anumită vârstă nu mai e nevoie să cum­peri atâtea lucruri ca un tânăr, atunci e mult. Reiese evident căoamenii se descurcă greu cu banii,  împrumuturile fiind făcute fie pentru tratamente medicale mai scumpe fie pentru a-i ajuta pe… membrii de familie mai tineri: copii ori chiar nepoți. Ceea ce este mai îngrijorător, în ansamblu privind lucrurile, deoa­rece firesc ar trebui să fie invers“.
În ceea ce privește unele ajutoare și aici unele sunt cifre deo­sebite. „Ajutor nerambursabil au primit 557 de membri cu situație deosebită, cu pensie sub 500 lei. Peste 700 de persoane au primit ajutoare pentru achiziționarea de proteze – dentare, aparate auditive ori ochelari – ori pentru decontarea parțială a unor analize mai speciale sau a unor intervenții chirurgicale. Tot peste 700 au fost cei sprijiniți pentru unele tratamente în câteva stațiuni specifice. De asemenea, la cantina noastră au fost, în 2015 un număr de 28.638 mese servite – adică o masă caldă, de 2 sau 3 feluri, 7 zile pe săptămână: 6 lei a plătit pensionarul și 2 lei Casa, media zilnică fiind de 94 de porții. Aici aș vrea să adaug că din acest an avem, ca noutate, posibilitatea de a oferi membrilor o testare auditivă gratuită iar din aprilie și posibilitatea unor tratamente cu laser“ a mai precizat președinta Lidia Dan. (F.B.)

Recomandările redacției