Sociologul, jurnalistul şi scriitorul italian Luca Vincenti vă învită să luaţi parte, luni, 5 februarie 2018, ora 11.00, la evenimentul de lansare a cărţii „Bandele de Stradă”, care se va desfăşura, la Casa Universitarilor și Studenților (Bulevardul Revoluției 92, Arad) din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” Arad.
Moderatorul evenimentului este conf. univ. dr. Speranţa Milancovici, decanul Facultății de Ştiinte Socio-Umane şi Educaţie Fizică şi Sport. Vor lua cuvântul: prof. univ. dr. Marțian Iovan şi lector univ. dr. Oana Morcan. Participă şi reprezentanţi ai Facultăţii de Ştiinte Juridice.  De asemenea, la eveniment vor fi prezenţi şi reprezentanţi ai instituţiilor arădene.
Primul criminolog
european care a descifrat codurile bandelor
Sociologul şi scriitorul italian Luca Vincenti s-a născut în Genova. A urmat cursurile Facultăţii de Sociologie din Urbino şi a absolvit la Universitatea din Trento, fiind licenţiat în socio-criminologie. Luca Vincenti este primul criminolog european care a reușit să descifreze codurile bandelor și să demonstreze că ele există în Europa.
A urmat cursurile şi conferinţele Facultăţii de Sociologie din Trento, unde a ales cursuri despre Teoria sociologică şi schimbarea socială şi cursuri universitare cu specializare criminologică (Tramscrime Trento). A participat la simpozioanele despre individualism metodologic ţinute de un „monstrul sacru” al sociologiei Raymond Boudon (decedat în 2013). Sociolog francez şi profesor la Universitatea Sorbona, reprezenta deja de atunci, pentru sociologia contemporană, un stâlp al cunoştinţei în termeni de evoluţie concretă a teoriei sociologice, a schimbării sociale şi individualism metodologic.
O carte interzisă în Italia
Luca Vincenti a scris după absolvirea facultăţii mai multe cărţi, dar cea la care a lurat ani de zile este „Bandele de stradă”. O carte ce a fost interzisă timp de 15 ani în Italia.
Este vorba despre o carte document – monografie de criminologie, un  studiu, la care autorul a lucrat şapte ani de zile. A studiat bandele de cartier din Genova,
le-a urmărit mişcările înfiltrându-se în ele. Astfel, a reușit să le descifreze codurile, pe unii dintre ei a reuşit să-i intervieveze. S-a luptat să demonstreze că aceste bande există că se dezvoltă de la an la an şi că au propriile reguli. Cartea este o cercetare, care începe cu preistoria bandelor, cum au apărut ele şi cum s-au dezvoltat în timp. Este o cercetare pe care autorul a realizat-o cu mult interes şi curaj.
(C.P.)

Recomandările redacției