Cartea „Tezaurul de monede dacice de la Feniș (jud. Arad). Studiul ștanțelor aplicat monedelor de tip Mit Bartkranzavers/Toc-Chereluș” a fost lansată, marți, la Arad.

Volumul a fost publicat la finalul anului 2021 de către Corina TOMA, numismat la Muzeul Țării Crișurilor Oradea și dr. Florin MĂRGINEAN, arheolog al Complexului Muzeal Arad în perioada 2004 – 2020, în prezent arheolog expert la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca.

Cartea a fost prefațată de dr. Theodor Isvoranu, cercetător științific la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române din București, care apreciază că acest studiu monografic al tezaurului de la Feniș este „o realizare de excepție pentru numismatica din România, o contribuție de certă importanță pentru cercetarea prezenței monetare nord-dunărene în complicata perioadă a ultimului veac al erei precreștine”.

Prin amploarea sa, tezaurul descoperit în etape la Feniș, jud. Arad, începând cu mijlocul celui de-al șaptelea deceniu al secolului XX, reprezintă însă cu siguranță principala descoperire de referință pentru acest tip monetar imitativ de inspirație târzie greco-macedoneană, ilustrativ pentru zona de nord-vest a Daciei preromane în primele decade ale secolului I a.Chr., cele 471 de piese păstrate echivalând cu peste 75% din totalul monedelor Toc-Chereluș cunoscute în prezent.

Recomandările redacției