Cărțile electronice de identitate vor fi eliberate de la 1 august, într-un singur județ, ca program pilot

0
4708

 

Cărțile electronice de identitate nu se vor elibera în toată țara, începând cu data de 1 august.
 
Conform directorului Direcției Județene de Evidență a Persoanelor din Arad, Cristina Oprean-Vlad: „Cărțile electronice de identitate se eliberează de la 1 august ca și pilot. Adică, se eliberează doar într-un singur județ pilot, care nu este Aradul, ci un județ din apropierea Bucureștiului. S-a emis hotărâre de guvern, însă abia se intră în perioada de testare. 
Dacă totul va decurge bine, se vor elibera în continuare.”
 
Deci, un singur județ pilot va testa, începând cu 1 august, emiterea acestor cărți electronice de identitate. După prognozele cele mai bune, va urma și răspândirea acestor buletine la nivelul întregii țări.
 
Amintim că, aceste cărți electronice de identitate vor conține în format electronic datele din formatul tipărit, cu excepția semnăturii olografe a titularului, prenumele părinților titularului, un certificat pentru semnătură electronică şi, după caz, certificate calificate pentru semnătură electronică, precum și datele biometrice ale titularului, constând în imaginea facială şi, după caz, imaginile impresiunilor papilare a două degete.


Potrivit MAI, instituţia abilitată de lege cu producerea cărților electronice de identitate, achiziționarea echipamentelor şi produselor software necesare pentru punerea în circulaţie şi personalizarea cărţilor electronice de identitate, asigurarea comunicaţiilor şi serviciilor necesare funcţionării neîntrerupte a echipamentelor şi produselor software este Compania Naţională „Imprimeria Naţională”.

În acest context, producerea cărţilor electronice de identitate se realizează, centralizat, de către Imprimeria Naţională fiind abilitată să achiziţioneze şi să pună la dispoziţia structurilor M.A.I. responsabile, precum şi a Ministerului Afacerilor Externe, echipamentele şi produsele software necesare pentru punerea în circulaţie şi personalizarea cărţilor electronice de identitate. Personalizarea documentelor se va realizeaza, centralizat, în Centrul Naţional Unic de Personalizare a Paşapoartelor Electronice din subordinea Ministerului Afacerilor Interne.


Totuși, prima carte electronică de identitate se va tipări la CJ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.