medicaleÎn ciuda faptului că numărul de concedii medicale a scăzut drastic în ultimii ani, iar tendinţa se menţine descrescătoare, Casa de Asigurări de Sănătate a fost nevoită să plătească anul trecut suma de 14.099.000 lei pentru concedii. Certificatele medicale raportate de angajatori pe anul 2012 au fost de 77.971. În urma unui calcul estimativ rezultă că angajatorii din judeţul Arad au acordat în anul 2012 câte 215 de concedii medicale în fiecare zi. Deşi numărul pare uriaş, în comparaţie cu anii trecuţi, este aproape insignifiant. Dacă luăm spre exemplu doar anii 2009 şi 2010, constatăm că s-au acordat 161.159, respectiv 179.333 de concedii medicale. În doar doi ani de zile, concediile medicale au scăzut în medie cu o sută de mii.
Conform conducerii Casei de Asigurări de Sănătate Arad, diminuarea semnificativă a numărului de concedii medicale se explică printr-o atitudine mai cumpătată a angajatului, fie chiar şi bolnav, faţă de locul de muncă. În vreme de criză, omul se gândeşte de două ori înainte de a-şi lua concediu medical. Motivul? Angajaţii s-au temut că-şi vor pierde locul de muncă.
Luna Mărţişorului,
şi a concediilor
Cele mai multe concedii medicale în anul 2012 au fost acordate în luna martie, respectiv 8.446. O lună la fel de „liberă“ a fost şi luna februarie, cu 8.070 de concedii.
În schimb, la capătul opus, arădenii s-au mulţumit în luna decembrie cu zilele libere naţionale. Cele mai puţine concedii s-au acordat aşadar în luna decembrie, respectiv 4.479. O altă lună în care arădenii s-au ferit de îmbolnăviri a fost noiembrie, cu doar 5.714 concedii medicale.
Medicii de familie au voie să prescrie maximum zece zile de concediu medical într-o tranşă, dar nu mai mult de 30 de zile pe an. În cazul în care bolnavul are nevoie de mai mult, i se face recomandare către medicul specialist sau pentru internare. Medicul specialist poate prescrie până la 90 de zile de concediu medical, fără avizul comisiei pentru expertiza capacităţii de muncă şi între 91 şi 183 de zile, cu avizul comisiei. Majoritatea concediilor de boală obţinute de arădeni au fost pentru perioade de până la 90 de zile.
„Din totalul de 77.971 certificate medicale, 896 s-au eliberat pentru tip de indemnizaţie risc maternal, 3.002 pentru cazuri de îngrijire copil bolnav, 7.163 au fost cazuri de sarcină şi lăuzie, iar restul pentru incapacitate temporară de muncă. Sumele pentru concedii medicale suportate din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate şi achitate către angajatori în anul 2012 a fost de 14.099 mii lei, din care 9.162  mii lei pentru asistenţa socială în caz de boală şi 4.937 mii lei pentru asistenţa socială pentru familie“, ne-a declarat Bianca Găicean, purtătorul de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate Arad.

  • cas nu aplatit din propriul buzunar spune:

    a platit din banii celor care au cotizat. titlul articolului e inselator.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției