Casa de Pensii Arad anunță asigurații de modificările contribuțiilor sociale

0
540

casa pensii

Conducerea Casei Județene de Pensii Arad anunță modificările legislative referitoare la contribuţiile de asigurări sociale. Anunțul vizează persoanele asigurate pe bază de contract de asigurare  social, încheiat cu Casa Judeţeană de Pensii Arad.                Conform prevederilor art. 16 din Legea nr. 187/2014, a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2015,  publicată în 30 decembrie 2014, câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2015 este de 2.415 lei.

În conformitate cu prevederile privind Codul fiscal din Legea nr. 187/2014, cota de contribuţie de asigurări sociale pe anul 2015 pentru condiţii normale de muncă este de 26,3%.

Articolul nr. 36 din legea 263/2010, prevede că baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale pentru asiguraţii prevăzuţi la art. 6 alin. (2) o constituie venitul lunar asigurat, înscris în contractul de asigurare socială, dar nu mai puţin decât suma reprezentând 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, respectiv 845 lei şi nici mai mult de cinci ori valoarea acestuia, respectiv 12.075 lei.

„Anunţăm persoanele asigurate în sistemul public de pensii pe bază de contract de asigurare socială, al căror venit asigurat înscris în contractul de asigurare socială, încheiat cu Casa Judeţeană de Pensii Arad este mai mic decât suma reprezentând 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, respectiv 845 lei, că începând cu data de 1 ianurie 2015, venitul lunar minim asigurat înscris în contractul de asigurare socială este de 845 lei, iar contribuţia minimă lunară este de 222 lei“, a spus Mihaela Vasil, directorul Casei Județene de Pensii Arad.

Și problema carnetelor de muncă este încă în actualitate. Potrivit prevederilor legale, cărtile de munca trebuiau să fie scanate de casele de pensii pentru preluarea datelor, iar la finalul operaţiunilor, să fie predate din nou angajatorilor care să le dea mai departe salariaţilor. Numai că mii de angajatori nu le-au ridicat.

În luna noiembrie a anului trecut, Inspectoratul Teritorial de Muncă a anunţat că deţine nu mai puţin de 16.200 de carnete de muncă în prezent.

„Rugăm persoanele care au depus carnetul de muncă la Casa Judeţeană de Pensii Arad şi nu l-au ridicat, să se prezinte la Casa Judeţeană de Pensii Arad, str. Voluntarilor, camera nr. 9, cu actul de identitate pentru ridicarea carnetului de muncă“, a conchis Mihaela Vasil, directorul CJP Arad.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.