Patruzeci şi doi de copii şi coordonatorii lor au fost premiaţi luni de Părintele Patriarh Daniel la hramul Catedralei Patriarhale. Ei sunt câştigătorii concursului Naţional Cultural-Artistic Unirea: libertate şi unitate organizat de Biroul de catehizare a tineretului din cadrul Sectorului teologic-educaţional al Administraţiei Patriarhale. Festivitatea de premiere a avut loc imediat după Sfânta Liturghie, în altarul de vară al Catedralei Patriarhale.
La nivel național a fost premiată echipa şi proiectul care a obținut Premiul I pe judeţ. Concursul a avut trei secţiuni: li­terară, artistică şi multimedia. Fiecare echipă înscrisă în concurs a alcătuit un proiect cultural-artistic cu tematica anului omagial. Echipele au fost alcătuite din copiii din grupa de cateheză, preotul îndrumător, profesorul de religie sau de altă disciplină.
Concursul a evidenţiat importanţa libertăţii câştigate prin viaţa în Hristos, a tradiţiei şi a portului popular, precum şi unitatea de credinţă şi de neam în ţara noastră, în contextul unor tendinţe puternice de diluare şi relativizare a ei.
Pentru a încuraja colaborarea dintre profesorul de Religie sau de altă disciplină şi preot, concursul a fost introdus în Lista olimpiadelor şi concursurilor şcolare aprobate de Ministerul Educaţiei Naţionale.
Competiţia a avut ca scop cultivarea dragosteei faţă de ţară, de Biserică şi de a-i educa pe copii în sensul respectării valorilor tradiţionale şi a afirmării propriei identităţi religioase, culturale şi naţionale.
„Mândri că suntem români”
Concursul Naţional Cultural-Artistic „Unirea: libertate şi unitate” s-a desfăşurat şi în acest an în eparhia Aradului, cu grija şi binecuvântarea ÎPS Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului. Portofoliul câştigător la nivel colectiv a fost cel numit: „Mândri că suntem români”, alcătuit de către patru elevi ai Liceului Naţional de Informatică din Arad (Iustin Băbău, Cosmin Chîlnicean, Ovidiu Moraru şi Ioana Hanc), coordonaţi de profesorul de religie Marius Lăscoiu-Martin, preotul paroh Marian-Florin Nea­goe şi preotul slujitor Petru Ur­sulescu, reprezentând Parohia Ortodoxă Micalaca Nouă – Pasaj, Arad.
Din partea Arhiepiscopiei Aradului au fost prezenți la Festivitatea de premiere Părintele Petru Ursulescu însoțit de unul dintre elevii câștigători.
Protos. Iustin Popovici

Recomandările redacției