L ungmetrajul „Joker”, de Todd Phillips, cu Joaquin Phoenix şi Robert De Niro, a primit Leul de Aur la cea de-a 76-a ediţie a Festivalului de Film de la Veneţia, care s-a încheiat sâmbătă seară, po­trivit Mediafax.
O producţie Marvel, realizată după benzi desenate, filmul prezintă originea personajului Joker, un criminal sarcastic, interpretat de Joaquin Phoenix, în oraşul Gotham undeva la începutul anilor ’80.
O surpriză a galei a fost marele premiu al juriului, care i-a fost acordat filmului lui Roman Polanski – ce nu a participat la eveniment – „J’accuse/ An Officer and a Spy”. Filmul a fost premiat la începutul acestei săptămâni şi cu premiul FIPRESCI (Federaţia Internaţională a Criticilor de Film).
Preşedintele juriului pentru competiţia din acest an a fost regizoarea argentiniană Lucrecia Martel, cunoscută pentru pelicule precum „Zama” şi „La Ciénaga”. Aceasta a fost a şaptea femeie care deţine această poziţie în istoria festivalului.
Anul trecut, marele premiu al Mostrei veneţiene, Leul de Aur, a fost acordat dra­mei în alb şi negru „Roma”, de Alfonso Cuaron.
Anul acesta, în afara competiţiei a rulat şi filmul regizorului de origine română premiat cu Emmy Alexander Nanău „Colectiv”, o producţie România-Luxemburg. Documentarul „Colectiv” prezintă evenimentele care au urmat incendiului din clubul bucu­reştean în care au murit 64 de persoa­ne, în 2015.
Cea de-a 76-a ediţie a Festivalului de Film de la Veneţia a avut loc în perioada 28 august – 7 septembrie.
Anul acesta, regizorul spaniol Pedro Almodóvar a primit Leul de Aur pentru întreaga carieră din partea organizatorilor.

Recomandările redacției