Părinţi, bunici, copii şi nepoţi sunt pe ultima sută de metri a pregătirilor pentru noul an, care este incert din multe puncte de vedere. Un singur lucru e cert, elevii vor avea nevoie de rechizite. Caiete, stilouri, cărţi de colorat, ghiozdane, penare şi ce mai scrie pe listă.
Magazinele sunt luate cu asalt de oameni aflați în căutarea articolelor cu care trebuie să umple ghiozdanele. Pe lângă rechizite e nevoie şi de uniformă sau după caz, de haine noi.
Nici bine nu s-a stabilit procedura de începere a noului an școlar 2020-2021, că în magazinele din întreaga țară deja au fost scoase în față uniformele școlare, ghiozdanele și rechizitele care așteaptă să fie achiziționare de părinții ai căror copii vor începe cursurile.
Angajații magazinelor au reamenajat rafturile în așa fel încât să iasă în evidență articolele vestimentare precum cămăși, bluze și tricouri de culoare albă, precum și pantaloni albaștri / fustițe de culoare închisă.
La clasa pregătitoare, părinții vor scăpa mai ieftin, în jur de 200 de lei. Pentru cei mai mari însă, oamenii vor lăsa în magazine chiar și de două ori mai mult.
Cu toate acestea, lista poate continua. Indiferent de vârsta copilului, părinţii trebuie să deconteze lipsurile din sistemul de invăţământ, care conform legii e gratuit, în realitate însă, lucrurile stau cu totul altfel.
La începutul lunii septembrie, părinţii vor scoate bani din buzunar pentru hainele de început de an şi câteva rechizite de bază, ulterior va urma runda a doua. După începerea şcolii oamenii vor fi nevoiți să revină în supermarketuri cu lista pentru rechizite, specificată de fiecare profesor în parte. În cazul unui copil care începe clasa pregătitoare, bugetul nu depăşete 250 de lei, pentru cei din ciclul gimnazial poate depăşi 450 de lei iar pentru liceu şi mai mult.
În acest an atipic, părinții umplu coșurile din magazine cu uniforme, rechizite dar şi dezinfectant, măşti, tablete şi laptopuri. După 6 luni de stat pe tușă, școlarii îşi doresc cu nerăbdare să revină în bănci şi vor să fie pregătiţi cu tot ce trebuie, aşa ca profită din plin de bugetul familiei.
Cu adolescenții e cel mai greu, deoarece pretenţiile cresc odată cu vârsta.
Părinții încearcă să pregătească întoarcerea copilului la școală și din punct de vedere tehnologic.
Sunt căutate cele cu specificații tehnice ușor peste medie, diagonala cât mai mare și preț accesibil.
Cât despre laptopuri, preferate sunt cele 2-în-1 care se transformă ușor în tabletă.
Anticipând scenariul on-line, e de dorit ca și camera video să fie cât de cât performantă.
Un laptop care să asigure sunet cristal și imagine clară pentru cursuri online costă în jur de 1.500 de lei.
Elevii care fac parte din categoriile defavorizate luate în evidență de autoritățile competente din țară urmează să primească tichete în valoare de 500 de lei, ca să-și poată cumpăra rechizite și haine, după cum prevede o nouă Ordonanță de Urgență a Guvernului care a fost publicată în urmă cu puțin timp în Monitorul Oficial.
Conform OUG nr. 133/2020, tichetele sociale se vor acorda pentru un an școlar acelor elevi care provin din familii în care venitul lunar mediu pe membru de familie este de 50% din salariul de bază minim brut pe țară (adică 1.115 lei).
În scurt timp, tichetele vor fi emise pe suport electronic, în acest sens vor fi asemănătoare cardurilor bancare, pe care posesorii le vor putea utiliza pentru atât pentru plata rechizitelor cât și a hainelor. Tichetele se vor acorda pe baza unor liste care vor fi întocmite de autoritățile administrației publice locale, iar suma de 500 de lei nu va putea fi preschimbată în numerar.
Aceste tichete se vor distribui prin ordin de ministru, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a OUG nr. 133/2020. Ordonanța a intrat astăzi în vigoare iar procedura ar trebui stabilită până cel târziu la data de 11 octombrie 2020.
 

Recomandările redacției