cuplu_partenerMulte femei, chiar dacă nu mai au nimic în comun cu bărbatul cu care trăiesc, continuă să locuiască împreună cu el. Vezi cum se manifestă dependenţa de partener!
Uneori viaţa lor ajunge să se învârtească în jurul acelei persoane şi totul din cauza dependeţei.

Un anumit grad de dependenţă între parteneri este normală şi chiar naturală. Problema intervine atunci când acest tip de dependenţă începe să te afecteze în planul personal, împiedicându-te să mai fii independentă şi liberă. În cazul în care şi tu te afli într-o astfel de situaţie, învaţă ce poţi să faci pentru a nu fi nevoită să renunţi niciodată la a fi tu însăţi.

Dependenţa de partener poate fi de două feluri:

1. Dependenţa emoţională. La o primă vedere nu pare nimic anormal să auzi între doi îndrăgostiţi că-şi spun cuvinte de genul: „Nu pot trăi fără tine”, „Fără tine nu sunt nimic”, „Promite-mi că n-ai să mă părăseşti niciodată”. Toate acestea însă reflectă gradul de dependenţă emoţională dintre ei. Treptat, sentimentul de dragoste se transformă în obişnuinţă şi astfel ajung să simtă că fără partener nu mai pot trăi, acesta reprezentând întreg universul lor.

2. Dependenţa financiară. Aceasta este o problemă destul de des întâlnită în cuplu. Multe femei ajung să depindă financiar de partenerii lor şi astfel se văd obligate să rămână captive într-o căsnicie pe care nu şi-o mai doresc şi lângă un bărbat pe care nu-l mai iubesc. Astfel, îndură umilinţe şi duc o viaţă nefericită şi totul numai din cauza banilor care le lipsesc.

Cum să nu devii dependentă de el

Ai încredere în tine. În primul rând în viaţă important este să ai încredere în tine. Pentru a te încuraja gândeşte-te la succesele tale din trecut. Astfel, vei descoperi că la vremea aceea nu îl aveai alături pe bărbatul de acum şi totuşi te-ai descurcat foarte bine şi fără el. Îţi vei da seama că eşti o femeie care nu are neapărat nevoie de un partener anume pentru a fi fericită şi nici pentru a i se asigura un trai fără griji.

Nu renunţa la visele tale. Unele femei se tem că vor rămâne singure şi de aceea încep să trăiască numai pentru bărbatul de lângă ele. Astfel, renunţă la planurile lor de viitor, doar pentru a-i satisface lui toate dorinţele, în speranţa că acesta nu le va părăsi niciodată. Dar această mentalitate îţi poate dăuna. La un moment dat, poţi risca să te trezeşti şi fără bărbat, şi fără realizările mult visate. Aşadar, iubeşte şi luptă pentru visele tale în acelaşi timp.

Principalele semnale că depinzi de partener!

– Ajungi să te gândeşti obsesiv numai la el
– Vorbeşti constant despre el cu toată lumea
– Renunţi la idealurile tale şi te sacrifici pentru binele lui
– Îi simţi acut lipsa atunci când este plecat de acasă chiar şi pentru o perioadă scurtă de timp
– Îţi doreşti ca în timpul liber să faceţi totul împreună, numai să nu fiţi despărţiţi pentru nimic în lume.

Sursa: Unica.ro

Recomandările redacției