Cât de sicilian a devenit Aradul?

2
7460

Crima care a zguduit o Românie întreagă. Cât de „înalt“ a deranjat omul de afaceri Ioan Crișan?

Nu îmi aduc aminte ca un atentat cu bombă să fi avut loc în ultimele decenii în România. În Arad, cel puțin, cred că vorbim de o premieră absolută. S-au vehiculat, cum era și firesc, tot felul de supoziții în legătură cu crima care a avut loc în cartierul Aurel Vlaicu. O certitudine există însă: omul de afaceri a deranjat. Dar cât de tare a făcut-o, încât să îl faci scrum, într-o zonă extrem de frecventată, în parcarea unui supermarket, unde mii de oameni circulă zilnic. De ce nu a fost aleasă o altă locație, pe autostradă, la marginea unui drum sau cel puțin într-o zonă mai retrasă, ori în fața casei sale, sau, mă rog, oriunde? De ce în plin orașul? Aș merge pe două variante: prima este că criminalul sau organizația criminală care se află în spatele acestui atentat a crezut că va face ca totul să pară un accident, o defecțiune la mașină, în urma căreia aceasta a explodat. Lucru însă foarte puțin probabil, atunci când avem de-a face cu… profesioniști. Pentru că cealaltă variantă ar fi cea de stil mafiot. Mafioții își săvârșeau crimele cât mai vizibil, în ochii tuturor, pentru a transmite un mesaj, un avertisment celorlalți care se încumetă să mai comită „greșeli“.

Nu știm încă cu ce a greșit sau împotriva cui a greșit omul de afaceri Ioan Crișan, asta ține de organele competente ale statului să ne aducă la cunoștință și să facă lumină în acest caz. Numai că știm cu toții cu cine „colaborau“ cel mai bine mafioții… Din primele cercetări, se pare că bomba a fost activată cu ajutorul unui telefon mobil, cu o cartelă telefonică, de la distanță. Ce amator putea să lucreze atât de profesionist? De unde au fost procurate materialele necesare pentru producerea unei bombe? Cum au ajuns materialele explozibile sub scaunul șoferului? Unde găsim oameni atât de iscusiți încât să detoneze de la distanță, iar apoi să nu fie găsiți de poliție? Numai în structurile statului.

De ce a intervenit SRI și cele mai importante instituții de anchetă de la nivel central? Pe lângă amplitudinea cazului, există cumva suspiciuni în ceea ce privește corectitudinea sau priceperea celor de aici? Noi cam asta înțelegem, citind dincolo de rânduri, din comunicatul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a României: „Preluarea cauzei a avut în vedere complexitatea cauzei dată de gravitatea faptelor, impactul social major, aspectele de fapt investigate fiind extrem de grave și pentru a se asigura soluționarea cu celeritate a cauzei, în scopul unei mai bune înfăptuiri a actului de justiție“.

Primarul Călin Bibarț spunea într-un interviu, legat de crimă, că una din principalele vine pentru ceea ce s-a întâmplat este lipsa profesioniștilor din sistem. Se referea și la faptul că statul cheltuie foarte mult cu pregătirea unui profesionist, ca după aceea să îl scoată la pensie la 45 de ani. Este corect și asta, dar cel mai grav în societatea noastră îl reprezintă în continuare gradul uriaș de corupție.

Tot în acest sens, a fost adusă în discuție legătura dintre TIR-ul care a fost depistat în urmă cu vreo două săptămâni undeva pe la Sâmbăteni, plin de țigări de contrabandă, dar șoferul a fugit în momentul în care a fost legitimat de polițiști. Și nu a mai fost găsit. Mai mult, poliția nu știe nici acum al cui este TIR-ul. Cel puțin ciudat. Că se întâmplă să fugi de polițiști în momentul în care ești legitimat, se poate întâmpla, dar ești prins. E greu de crezut că șoferul unui TIR, la câțiva metri de niște polițiști instruiți și înarmați, poate fi atât de sprinten încât să îi fie pierdută urma. Apoi, dacă „minunea“ a făcut ca șoferul de TIR să se facă nevăzut, atunci de ce nu am aflat dintr-un comunicat al poliției ce s-a întîmplat cu polițiștii care l-au pierdut? Au fost trași la răspundere, au fost scoși din poliție? Ce s-a întâmplat? Ca să nu mai vorbim că poliția nu a reușit să identifice a cui este un camion care a fost ticsit de țigări de contrabandă. Se mai spune că TIR-ul a fost depozitat, de aici legătura cu omorârea omului de afaceri Ioan Crișan, în curtea unei societăți comerciale care îi aparține. Nici aici nu am primit clarificări.

Să sperăm că la toate aceste întrebări vom primi răspunsul de la cei de la București.

2 COMENTARII

  1. Si n-ai raspuns la intrebarea pe care ai adresa-to in titlu. Ai insirat niste informatii din massmedia centrala si doar atat! Sau raspunsul e ca sicilienii trebuie sa ie lectii de la noi?

  2. Din filmare se observă momentul exploziei si locul in care sa produs deflagratia adică la locul șoferului. Se pare ca este o bomba incendiară scopul fiind doar afectarea țintei fara sanse de supravetuire .Este opera unui expert in explozibili si sunt putini in lume in mod sigur comanda a costat citeva sute de mii de euro ceace inseamna ca victima a deranjat sau prejudiciat pe cineva cu citeva milioane de eu.Brutalitatea operațiunii ,locul dar si momentul ales te duce cu gindul la faptul că cel care a comandat execuția este foarte puternic dar si ca doreste sa se impuna in teritoriul infractional iar executantul este in mod sigur străin .Din pacate doar spovedania executantului poate duce la adevar.Asta cred eu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.