analize_copiiAn de an, septembrie este luna emoţiilor şi a „alergăturilor”, pentru părinţii şi bunicii care au un „boboc” de înscris în colectivitate sau un copil mai răsărit de reînscris la creşă, la grădiniţă ori la şcoală. Printre griji figurează, la loc de cinste, analizele medicale. Care nu mai sunt decontate, ca altădată, cu bilet de trimitere de la medicul de familie!

Înscrierea copiilor la grădiniţe, creşe şi clasa pregătitoare, se apropie cu paşi rapizi. Pe lângă numeroasele probleme legate de înscriere, fiecare instituţie solicită avize şi analize medicale obligatorii.

Aceste măsuri medicale sunt necesare pentru această vârstă fragedă, deoarece sistemul imunitar al copiilor este în schimbare, iar în lipsa anticorpilor, bolile se transmit rapid în colectivitate şi afectează viaţa micuţilor, dar şi a părinţilor.

Pentru boboci

Cele mai frecvente analize medicale necesare pentru înscrierea în colectivitate sunt:

• Examen coproparazitologic microscopic – pentru identificarea paraziţilor intestinali (giardia, oxiuri, limbrici, taenia)
• Exudat faringian şi nazal – pentru identificarea bacteriilor (meningoc, pneumococ, streptococ, stafilococ auriu) de la nivelul căilor respiratorii, responsabile pentru menigite, amigdalite, otite, penumonii etc. Dacă este cazul, se impune antibiogramă pentru culturi pozitive.
• Coprocultură (inclusiv antibiogramă) – pentru identificarea bacteriilor patogene din materiile fecale

Pentru „avansaţi”

Pentru copiii care revin în colectivitate este nevoie de avizul epidemiologic întocmit de medicul de familie pe baza analizelor medicale, ce va atesta existenţa sau neexistentă unei boli contagioase.

Deşi analizele medicale (cu excepţia exudatului nazal) pot fi efectuate gratuit, cu bilet de trimitere de la medicul de familie, ele sunt considerate analize la cerere, iar în absenţa unei suspiciuni de boală, doctorul nu poate întocmi biletul de trimitere, astfel că preţul analizelor va fi suportat integral de către părinţi.

Scoţi din buzunar până la 150 de lei

Preţurile analizelor necesare înscrierii în colectivitate, oferite de laboratoarele private, variază în medie de la 80 lei până la 150 lei.

Promoţional, unele centre medicale oferă, pe perioade limitate, pachete cu preţ redus. Te ajută să le găseşti… un search dat pe net.

SURSA: http://www.libertatea.ro

Recomandările redacției