Mai puţin de jumătate dintre cei care au trecut prin infecţia SARS-CoV-2 mai pre­zintă anticorpi la 180 de zile de la vindecare, arată un studiu.
Acelaşi studiu, realizat de Reţeaua de sănătate Regina Maria, relevă că 44% dintre persoanele care au fost infectate au conti­nuat să prezinte simptome post-vindecare: tuse, oboseală, lipsa gustului, lipsa mirosului, dificultăţi respiratorii, căderea părului, dureri musculare sau insomnii.
„Un studiu derulat în SUA pe par­cursul anului trecut releva existenţa unor cazuri recurent pozitive COVID-19. În ciuda rarităţii acestor cazuri, posibilitatea s-a dovedit reală la 3 luni de la prima testare RT-PCR. Studiul Regina Maria arată că la jumătate de an, foştii pacienţi sunt şi mai puţin protejaţi: doar 47% au mai prezentat anticorpi detec­tabili. Nu s-au înregistrat diferenţe semnificative între femei şi bărbaţi”, a mai transmis Regina Maria.
De asemenea, compania anunţă că studiul propriu referitor la imunitatea post-vaccinare, încă în derulare, evidenţiază rezultate promiţătoare: 80% dintre persoanele care au trecut prin infecţie şi ulterior s-au vaccinat au prezentat valori ridicate ale anticorpilor protectori.
Potrivit studiului, 44% dintre persoane au prezentat simptome post vindecare. „Fiecare persoană poate fi afectată în mod diferit, la fel cum fiecare persoană reacţionează diferit în lupta cu boala. De aceea, există recomandarea pentru pacienţii care au trecut prin infecţie de a fi monitorizaţi post COVID. Dinamica anticorpilor este de asemenea în conti­nuare în studiu, aşadar cea mai bună metodă de protecţie suplimentară post-COVID rămâne vaccinarea, alături de practicarea unui stil de viaţă precaut”, explică Nirvana Georgescu, Quality and Patient Safety Director, Reţeaua de sănătate Regina Maria.

Recomandările redacției