SANYO DIGITAL CAMERATurneul candidaților  a continuat, ieri, la Arad.  La Expo Internațional, Cătălin Predoiu și primarul Aradului și-au prezentat ofertele în fața a peste o mie de oameni. Până la urmă a fost o dispută inegală, un Predoiu în vervă, cu un discurs articulat, bine susținut și un Falcă… provincial care tot îi dădea cu valorile dreptei și societatea vie.
Prezentarea celor doi a început  cu fostul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu. El a spus: „Avem o datorie morală, trebuie să ne ridicăm din nou în picioare și să câștigăm. Trebuie să recâștigăm guvernarea, trebuie să recâștigăm încrederea oamenilor. Iar asta nu se poate face decât  dacă ne deschidem din interior către exterior”. Acestea au fost reperele în care s-a mișcat candidatul Predoiu la întâlnirea de ieri cu membrii PD-L Arad. Un mesaj clar, spus răspicat, dar cu o dezinvoltură ce „trăda” experiența pe care acesta a căpătat-o de-a lungul carierei, în situații similare celei de la Expo Arad.
Pe de altă parte, vrând parcă să pareze teoriile lui Falcă, Predoiu a reiterat clar, ceea ce însuși preșe­dintele Vasile Blaga a spus, nu mai departe de acum trei săptămâni când a fost la Arad și anume: „PD-L este un partid de centru-dreapta. Noi ne revendicăm către acei oameni care luptă pentru ziua de mâine. Noi vrem să găsim echilibrul dintre stat și individ. Un proiect de țară nu se construiește într-un birou, ci aici printre oameni, cu discuții și chiar controverse”.
În schimb, Falcă a venit din nou cu teoria dreptei și că „nu dreapta e elitistă, ci stânga”. Apoi a revenit la societatea vie, valorile dreptei și alte asemenea considerațiuni pe care le-a mai spus și la alegerile județene. Dacă ar fi să fim cârcotași, am fi tentați să spunem că și-a pus placa de patefon și la… luptă. Dar nu spunem acest lucru, deși ne vine să-l zicem. Pe de altă parte, la câteva… măsuri mai încolo vorbea despre „muncitorul modern calificat și ca atare educat, despre omul care este propriul său angajator”.
Dacă e să analizezi – un discurs  cam pentru elitiști. Deși cu trei minute mai înainte spunea altceva. Dar asta este problema lui. Una peste alta, a fost o abordare provincială ca tactică și gândire strategică. Poate și de aceea, scorul este cum este și anume victorii pe linie și în proporții de… măcel în favoarea lui Cătălin Predoiu.
Gabriel Constantinescu

Recomandările redacției