Quim Torra, un politician catalan pro-independenţa, a fost ales de Parlamentul de la Barcelona ca premier al regiunii autonome spaniole Catalonia, după cinci luni de criză politică, informează agenţia Dpa. Propus de fostul lider catalan Carles Puigdemont, Quim Torra a fost ales luni cu 66 de voturi pentru, 65 împotrivă şi patru abţineri, după o a doua votare.

„Vom fi loiali mandatului referendumului privind autodeterminarea din 1 octombrie: clădirea unui stat suveran sub forma unei republici”, a declarat Torra după alegerea sa.

Noul premier a avut un ton conciliator faţă de oponenţii secesiunii şi faţă de guvernul central din Madrid. „Nu vrem o Catalonie uniformă, ci una unită în diversitate”, a afirmat Torra.

Conform mediafax, politicianul a adăugat că, în calitate de premier, va lucra pentru o „republică pentru toţi”, în care „toată lumea se va bucura de toate drepturile lor”.

Alegerea lui Torra a pus capăt unei perioade de criză politică care persista în Catalonia după alegerile regionale din decembrie, în urma cărora partidele pro-independenţă au obţinut o majoritate fragilă. După alegerile regionale din luna decembrie au existat patru încercări de formare a unui nou guvern, însă toate au eşuat deoarece candidaţii erau fie în exil autoimpus, fie în stare de arest.

La 27 octombrie 2017, Parlamentul Cataloniei a aprobat, prin vot secret, proclamarea independenţei regiunii faţă de Spania şi constituirea unei republici, în baza rezultatului de la referendumul din aceeaşi lună. Ulterior, Senatul Spaniei a decis să aprobe suspendarea autonomiei Cataloniei – prin aplicarea Articolului 155 din Constituţie – şi demiterea tuturor liderilor regionali, considerând că declararea independenţei a fost ilegală.

Recomandările redacției