gio2 FOTBAL - U CLUJ - FC VASLUIZiua de luni trebuia să fie ultima a lui Giovanni Catanzariti în postura de președinte și finanțator al „Bătrânei Doamne”. Italianul a spus cât se poate de clar că dorea și încă mai dorește să cedeze clubul din Calea Aurel Vlaicu lui Adrian Marțian, clubului Atletico sau oricărui alt investitor interesat în schimbul stingerii datoriilor de aproximativ o jumătate de milioan de euro. Dacă gruparea „galben-neagră” a făcut oferta corectă pe care Catanzariti a și acceptat-o, Marțian nu a îndeplinit nici astăzi condițiile lui Gio, așa că a apărut un blocaj în Calea Aurel Vlaicu. Fiindcă este și administratorul oficial al UTA-ei, italianul nu poate să plece fără să privească înapoi, însă intențiile sale rămân aceleași. De fapt, Catanzariti vorbește la trecut despre aventura sa la gruparea emblemă a Aradului, cea mai lungă a unui președinte – finanțator de după Revoluție, dând unele detalii în premieră publicului larg…
– Să venim la istoria recentă a clubului. Ați face aceeași alegere cu Marțian în iarnă?
– Situația era destul de gravă, nu la fel de gravă ca acum, dar nu mai puteam merge mai departe fără ajutor financiar. Domnul Marțian a venit la UTA acceptând condițiile puse de mine, respectiv rezolvarea datoriilor la Stat și achitarea restanțelor financiare. A făcut un efort financiar la început, a plătit cinci salarii în două luni, dar, la un moment dat, din motive ce-mi scapă, a încetat să mai dea bani la UTA. Eu chiar doream să-i cedez tot clubul, inclusiv dreptul de administrare, dar Adrian Marțian m-a rugat să rămân alături de el. Însă, așa cum am făcut mutarea cu domnul Marțian, puteam s-o fac cu oricine altcineva. Sincer, eu chiar îl preferam pe domnul Marius Țucudean, pe care-l  consider un om serios, un arădean adevărat, însă dânsul nu mi-a făcut o ofertă concretă până acum, în vară. Ceea ce a spus el cu 1 milion de euro sunt vorbe prinse de dânsul din zbor, care făceau parte dintr-o altă discuție cu un investitor bucureștean și reprezenta bugetul pe un întreg sezon. Acum două zile, domnul Țucudean mi-a recunoscut telefonic că poate s-a înșelat când a susținut că i-am cerut 1 milion de euro pe 49% din acțiunile clubului.
– Politica de achiziții a lui Marțian a fost și pe placul dumnea­voastră?
– Da, în general da, am făcut cam totul împreună.
– Unde credeți că s-a pierdut promovarea, sezonul trecut?
– Dincolo de slăbiciunile evidente ale echipei în unele meciuri, cred că ieșirile publice total nepotrivite ale domnului Marțian au contat foarte mult în economia promovării. Vă întreb și pe dumneavoastră, oare cum s-au simțit fotbaliștii după victoria de la Corona, echipă ce joacă astăzi în Liga 1, când dânsul spunea că avem doar trei jucători de Liga 1? Nu am fost de acord cu multe dintre declarațiile sale împotriva propriilor noștri jucători și antrenori, dar am tăcut pentru binele echipei. Pe scurt, domnul Marțian a cam dinamitat atmosfera din vestiar în returul sezonului trecut…
– Vă gândeați vreodată că UTA poate să ajungă într-o situație limită ca cea de astăzi?
– Chiar nu am crezut că o să ajungem în acest moment critic. Nu am vrut să plec în concediu fără să rezolvăm problemele, dar domnul Marțian a evitat să vină la Arad, invocând tot felul de probleme. L-am așteptat împreună cu domnii Constantin și Falub în fiecare zi de luni și marți, dar nu s-a putut pune în practică strategia făcută încă din luna mai din lipsa banilor. Am avut încredere în Marțian, dar se pare că s-a întâmplat ceva ce-mi scapă.
– În afara declarațiilor publice, Adrian Marțian v-a spus și altceva? A recunoscut vreodată că nu mai are resurse financiare disponibile pentru UTA?
– Niciodată. Toate discuțiile erau identice cu cele din presă. Inclusiv cele de astăzi sunt la fel. Adică spune că va rezolva toate datoriile și va reuși să facă echipă.
– Ați spus în mai multe rânduri că dacă partenerul dumneavoastră nu finanțează efectiv clubul o să luați taurul de coarne, vehiculând în special varianta insolvenței.
– Nu am făcut-o fiindcă a apărut și varianta Atletico, dar acum se pare că nu mai am ce face. Trebuie să iau o hotărâre în calitate de președinte și administrator al clubului.
– Ajungem la momentul ofertelor de la Atletico. De ce credeți că a fost o diferență atât de mare între cele două propuneri la o distanță de numai 18 zile?
– Nu știu motivul exact. Dacă acceptam prima variantă, nu numai că renunțam fără pretenții la partea mea, creditări și acțiuni, dar mai trebuia să aduc bani de acasă pentru a achita toate restanțele fotbaliștilor. A doua ofertă mi-a convenit, am și acceptat-o, dar totul s-a blocat la Marțian. Eu nu pot să-i pun pistolul la tâmplă pentru            a-l determina să renunțe la creditările și acțiunile sale.
– Concluzia dumneavoastră coincide cu cea a clubului  Atletico și anume că Adrian Marțian blochează tranzacția?
– Marțian nu a avut contact cu nimeni de la Atletico, s-a vorbit numai prin presă. Poate, dacă problema era abordată altfel, se putea rezolva pro­blema. Nu vreau să acuz pe nimeni, dar dacă se discuta direct și cu Adrian Marțian poate se obținea și semnătura lui pentru cedarea clubului.
– Ne apropiem de final și aș dori să clarificăm un aspect sensibil. Se spune despre dumneavoastră că v-ați îmbogățit sau cel puțin ați ținut UTA prin blaturi pariuri…
– Poate e greșeala mea că am lăsat ca aceste așa-zise acuze să planeze asupra mea. Un singur proces de calomnie trebuia să deschid și discuția era închisă. Sau măcar să fii ieșit în presă, la TV în special, unde un subiect e închis imediat dacă ai replică. Dar, nu sunt genul care intră în scandaluri și polemici, ca dovadă că am refuzat invitațiile la toate televiziunile cu acoperire națională, care cam abordează astfel de subiecte. Și ca să demontez acuzele vă dau un singur exemplu. Acum două sezoane, jucam pe finalul sezonului cu Sibiu, Mioveni și Bihor. Toată lumea știa că vom pierde aceste meciuri, dar am câștigat unul și am făcut două remize albe, în condițiile în care am jucat cu un om mai puțin încă din prima repriză. Ba unii de la Federație ne-au și făcut proști că numai noi nu ne-am înțeles cu aceste echipe din toată Seria de Vest.
– Ultimul cuvânt vă aparține…
– Eu nu mai vreau să rămân la UTA, dar vreau să găsesc o soluție bună de continuitate pentru club. Nu contează care este aceasta, important este ca echipa să supraviețuiască și să revină rapid în lupta pentru promovare. Aș mai dori să le mulțumesc tuturor celor cu care am colaborat în acești patru ani și jumătate la UTA și aici includ jucătorii, antrenorii, conducătorii, autoritățile locale și bineînțeles suporterii. Nume de firme sau oameni de afaceri care m-au sprijinit nu o să dau, fiindcă sigur aș uita pe cineva și nu vreau să se întâmple asta, dar le mulțumesc tuturor pentru colaborare. Am și un om căruia vreau  să-i mulțumesc în mod special. Este vorba despre Adrian Falub, care a stat la club în moment grele, a refuzat oferte de acasă sau aproape de casă, de la echipe de Liga 1 și Liga a II-a, a adus inclusiv un finanțator și tot ce și-a propus din aprilie 2012 când a venit la Arad a fost să promoveze cu UTA. Mi-ar fi plăcut enorm să reușim împreună pentru suporteri și oraș.

Recomandările redacției