rapidclujLiga Profesionistă de Fotbal va stabili, luni, de la ora 9.00, la sediul din Str. Dr. Alexandru Vitzu, Nr. 2 A, programul competiţional al Ligii I, ediţia 2013-2014.
Stabilirea etapelor şi datelor de disputare a partidelor din noul sezon se efectuează cu întârziere de aproximativ o lună faţă de anul trecut din cauza incertitudinilor în ceea ce priveşte sistemul şi numărul de echipe care vor participa la ediţia 2013-2014. O decizie în acest sens se va lua, sâmbătă, când Comitetul Executiv al Federaţiei Române de Fotbal va stabili în şedinţa sa numărul echipelor care vor participa în sezonul viitor al Ligii I.
Preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, susţine un sistem cu 18 echipe pentru a evita o dimi­nuare a sumei care revine anual cluburilor din vânzarea drepturilor TV. În această situaţie, membrii C.Ex. trebuie să aleagă între respectarea criteriului financiar stabilit în manualul de licenţiere şi criteriul sportiv.
Cluburile Rapid şi Universitatea Cluj, aflate în insolvenţă, nu au primit licenţa pentru Liga I, dar îndeplinesc criteriul sportiv, clasându-se la finalul sezonului trecut pe locurile 8, respectiv 12. În schimb, grupările Concordia Chiajna şi CSMS Iaşi au primit licenţa, însă au retrogradat din punct de vedere sportiv, terminând ediţia trecută a Ligii I pe poziţiile 15, respectiv 17. Pe locul 16 s-a clasat CS Severin, echipă care nu a primit licenţa şi care a retrogradat în acelaşi timp.
Chiar dacă susţine un sistem cu 16 echipe în Liga I, preşedintele FRF Mircea Sandu a anunţat săptămâna trecută că toate echipele care au retrogradat sportiv sau pe criteriul neîndeplinirii condiţiilor de licenţiere ar trebui să fie pregătite pentru a evolua în prima ligă sezonul următor. El a precizat că un comitet de lucru format din angajaţi ai LPF şi FRF caută soluţii legale pentru rămânerea sistemului competiţional cu 18 echipe, până la şedinţa Comitetului Executiv al FRF din 6 iulie.

Recomandările redacției