fetita-calculatorUn studiu recent arată că mai mult de jumătate dintre copiii cu vârste între 3 şi 6 ani ştiu deja ce este internetul, iar 41 % dintre ei chiar navighează în mod regulat. Aproximativ o treime din cei sub 10 ani are deja un profil pe Facebook.

Un copil ar trebui să se înscrie pentru prima dată pe Facebook după ce a împlinit 13 ani. Copiii mai mici nu se pot ocupa în mod responsabil de gestionarea datelor lor şi, implicit, a contului pe care îl au.

  • Ce ar trebui să faci când copilul tău e înscris pe Facebook? Trebuie să stabileşti în mod clar cât de activ se va ocupa de cont, respectiv câte ore pe zi. Apoi, să ai grijă la un aspect: copilul tău să fie prieten pe Facebook doar cu persoanele pe care le cunoaşte şi în viaţa reală. Prieteniile online pot fi periculoase, pentru că nu ştii niciodată cine se ascunde în spatele unui profil pe Facebook. În plus, ar trebui să verifici mereu setările de confidenţialitate ale contului şi să te asiguri ce pot ceilalţi să citească din informaţiile contului.
  • Trebuie să fii prieten pe Facebook cu copilul tău? Da, doar că adolescenţii se simt jenaţi uneori de comentariile părinţilor lor de pe Facebook. De aceea ar trebui să acţionezi precaut şi să nu comentezi nimic pe profilul copiilor. Este şi un bun exerciţiu pentru copil în utilizarea setărilor de confidenţialitate. Acesta se va asigura că părinţii nu pot citi sau vedea totul, dar se vor feri astfel şi de alte persoane.
  • Ce au voie copiii să posteze pe Facebook? Nici o informaţie privată, în primul rând, aşa cum ar fi locul de reşedinţă, numărul de telefon sau adresa.
  • Ar trebui să citeşti postările copilului tău? Numai atunci când acesta îţi permite. Facebook este pentru el precum un jurnal ce conţine adesea o mulţime de informaţii foarte personale. Copilul va interpreta faptul că părinţii le citesc postările precum o invadare nejustificată a vieţii private. E bine să citeşti postările lui şi să comentezi pe Facebook dacă aveţi probleme de comunicare. Astfel s-ar putea să vă apropiaţi mai mult.
  • Cât de mult timp ar trebui să petreacă copilul pe Facebook? În funcţie de vârstă, de la câteva minute până la câteva ore. Copilul mic ar trebui să fie însoţit în mediul online de părinţi, iar aceştia să le permită, doar sub stricta supraveghere, accesul la Facebook pentru scurt timp. Adolescenţii au însă nevoie de mai multă libertate în folosirea internetului pentru dezvoltarea propriilor limite, aşa cum sunt capabili să înţeleagă că e bine pentru ei. Doar dacă ei se abat de la regulile impuse de părinţi atunci când vine vorba de folosirea internetului este bine să intervii. Ar trebui ca părinţii să fixeze o limită de 10 ore săptămânal pentru adolescenţii care navighează pe internet.

SURSA: Libertatea.ro

Recomandările redacției