„Bâtrâna Doamnă“ a fotbalului românesc trage să moară. Asta e clar pentru toată lumea, indiferent câte speranţe mai au unii ca Giovanni Catanzariti să mai facă şi anul ăsta o minune, cum a făcut ani de-a rândul, sau ca pe Adrian Marţian să-l apuce brusc dragostea de UTA şi să bage mâna în buzunar cu adevărat, nu cu opritor, cum a făcut-o până acum.
Ca UTA să iasă din coma în care a intrat e nevoie de intervenţia autorităţilor, mai precis a Primăriei Arad, care stă pe un munte de bani pe care nu ştie cum să-i mai arunce pe tot felul de aiureli. Primarul Falcă trebuie să intervină şi să rezolve această problemă a Aradului, nu prin desfiinţarea echipei şi înscrierea ei în divizia D, de unde să pornească la drum printr-o combinaţie deja cunoscută cu Atletico, care să-şi crească jucătorii la UTA şi apoi să-i vândă şi să-şi bage unii banii în buzunar. Primăria Arad ar trebui să preia direct frâiele acestui club, să stea la masă cu Giovanni Catanzariti, cu care suntem convinşi că se poate negocia, iar mai apoi să găsească sursele de finanţare pentru ca echipa nu numai să continue în Liga a II-a, ci chiar să promoveze. Iar Primăria nici n-ar trebui să scoată prea mulţi bani de la buget, ci prin mijloace normale în alte părţi, adică sponsorizări, ar putea asigura o finanţare suficientă pentru ca UTA să evolueze cu succes în prima ligă.
Dacă, spre exemplu, într-o după amiază însorită, primarul Gheorghe Falcă ar sta pe terasă, în curtea vilei, cu vecinul de duplex la un pahar de vorbă şi i-ar aduce aminte câte zeci de milioane de euro au primit SC Confort, SC Conar, Univro, Magellan şi alte firme reprezentate de vecin de la Primărie şi i-ar bate obrazul vecinului, sunt sigur că firmele respective, de ruşinea şefilor, ar sponsoriza cu câteva sute de mii de euro pe UTA. Sau dacă, spre exemplu, acelaşi Gheorghe Falcă, în pauza dintre două partide de squash (nu mai spunem unde că cică s-a înfoiat patronul complexului), le-ar aminti importatorilor de chinezării cât vor câştiga la fântânile chinezeşti aduse din Asia şi le va bate obrazul, suntem convinşi că şi importatorii vor binevoi să sponsorizeze UTA cu câteva sute de mii de euro. Sau dacă într-o seară, când acelaşi Falcă iese de la o emisiune de la televiziunea celor de la Astra Vagoane Călători şi stă la o cafea cu tovarăşul Blidar şi-i aduce aminte de milioanele de euro pe care Primăria vrea să le dea pe tramvaiele noi, suntem siguri că de ruşine şi această societate ar putea da câteva zeci de mii de euro. Sau poate dacă Falcă se mai întâlneşte din când în când cu cei de la Elba, care se ocupă de nouă ani de iluminatul public din Arad şi care mai vor un contract de 60 de milioane de euro de la Primărie, şi le bate şi acestora obrazul, suntem convinşi că-i va lovi şi pe ei ruşinea şi ar băga mâna adânc în buzunar, pentru biata UTA. Şi mai sunt multe alte firme care câştigă milioane de euro din banul public al Aradului, al arădenilor şi care au şefi cu atâta bun simţ încât să accepte că e nevoie să întoarcă din profitul lor enorm câte ceva şi pentru acest oraş şi pentru comunitate, fie că vorbim aici de sport, de UTA, de ICIM, de cultură, de educaţie, de problemele sociale etc.
Vedem că în alte oraşe se poate ca firme care lucrează cu banul public să întoarcă ceva pentru cetăţeni, pentru sport în special. Se poate la Braşov, se poate la Ploieşti, la Piatra Neamţ, unde prin implicarea primarilor echipele de fotbal au reuşit să-şi creioneze un buget consistent, nu doar cu fonduri de la bugetul local, ci şi cu sponsori. Ar fi cazul ca acest lucru să se întâmple şi la Arad, iar UTA să revină unde îi este locul, în prima ligă. Şi suntem convinşi că dacă Gheorghe Falcă doreşte, acest lucru se poate întâmpla fără mari eforturi din partea administraţiei. Totul e să se dorească.

Recomandările redacției