someriAproape 300 de arădeni au devenit şomeri în doar o lună de zile. Rata şomajului la nivelul judeţului nostru a crescut simţitor la finele anului trecut, după cum indică statisticile oficiale.
Situaţia realizată de Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă arată că numărul şomerilor arădeni a crescut cu câteva sute în ultima lună a anului trecut. În prezent, în evidenţa instituţiei sunt înregistrate 7.810 persoane fără loc de muncă. Din numărul total al şomerilor, 4.306 de persoane primesc de la stat indemnizaţie de şomaj. De asemenea, 3.612 de şomeri sunt femei. De remarcat că, aproximativ un sfert din şomerii aflaţi în evidenţele agenţiei de şomaj provin de la stat. Statistica arată că 4.012 de arădeni au devenit şomeri după ce au fost dispo­ni- bilizaţi din unităţi din mediul privat.
Faţă de luna noiembrie a anului trecut, numărul şomerilor a crescut la nivelul judeţului nostru cu aproape 300 de persoane şi cu peste 400 faţă de luna octombrie 2012. Rata şomajului în luna decembrie a ajuns la 3,75 la sută. De menţionat că, la nivelul Aradului, numărul şomerilor a crescut semnificativ în ultimile luni.
Aradul are acum mai mulţi şomeri decât avea la începutul anului trecut. În luna ianuarie 2012, peste 7.200 de arădeni au avut statutul de şomeri. La începutul anului 2011 însă, situaţia de pe piaţa muncii era dramatică, în contextul în care, peste 11 mii de arădeni nu aveau loc de muncă, potrivit statisticilor.
La sfârşitul lunii decembrie 2012, rata şomajului înregistrat la nivel naţional a fost de 5,59 la sută, mai mare cu 0,19 procente decât cea din luna noiembrie a anului 2012 şi cu 0,47 procente faţă de cea din luna decembrie a anului 2011.
La finele anului trecut, Guvernul a aprobat noi condiţii ce vor fi impuse angajatorilor care încheie convenţii cu agenţiile de şomaj, pentru stimularea ocupării pe piaţa muncii. Este vorba de subvenţiile primite de angajatori pentru angajarea unor categorii de persoane care, în mod normal îşi găsesc mai greu un loc de muncă. Patronii care primesc de la stat subvenţii pentru angajarea tinerilor absolvenţi nu vor mai fi obligaţi să îi păstreze timp de trei ani. Nici persoanele şomere cu vârsta de peste 45 de ani, o categorie dezavantajată pe piaţa muncii nu vor mai trebui menţinuţi la muncă pentru doi ani de zile, cum prevedea până acum legislaţia.
Perioada în care patronii sunt obligaţi să îi păstreze a fost redusă de la trei ani la 1,5 ani, pentru absolvenţi şi de la doi ani, la 1,5 ani, pentru persoanele şomere peste 45 de ani.

Recomandările redacției