Laszlo Bölöni a lămurit astăzi într-o conferință de presă cauza pentru care a refuzat în cele din urmă propunerea Federației Române de Fotbal de a sta pentru a doua oară în carieră pe banca tricolorilor.

Reputatul tehnician a explicat că a fost nemulțumit de faptul că, pe lângă calificarea la Campionatul European din 2024, obiectiv pe care îl acceptase, i s-a impus și câștigarea grupei de UEFA Nations League, în caz contrar putând fi demis fără niciun fel de compensație financiară. Așa cum era de așteptat Bölöni n-a fost de acord să riște să fie dat afară după doar cinci luni de zile, în condițiile în care ar fi dorit să folosească această competiție ca o pregătire pentru preliminariile Europeanului. De altfel, dacă ne aducem aminte, Liga Națiunilor a fost înființată tocmai ca un substitut la meciurile amicale însă Federația Română de Fotbal se pare că are o altă optică vis-a-vis de importanța acestei competiții.

Cu doar două amicale în primăvară, urmate de acest obiectiv „intermediar“ cum l-a numit Bölöni, riscul asumat era unul considerabil într-adevăr, ținând cont că deși adversarii (Muntenegru, Bosnia și Finlanda) nu spun mare lucru, nici România nu mai este o echipă importantă în Europa plus că fiecare selecționer are nevoie de o perioadă de adaptare și de timp pentru a-și implementa ideile. În contextul în care Bölöni acceptase calificarea la Euro ca obiectiv, obsesia FRF pentru Liga Națiunilor i s-a părut tehnicianului ca fiind „ilogică“ și l-a făcut să se întrebe dacă este dorit cu adevărat pe banca Naționalei.

Fostul antrenor a lui Nice și Rennes (printre altele) a declarat că le-a făcut celor de la FRF o contraofertă, anume aceea de a semna un contract pe doar 5 luni, până la finalizarea Ligii Națiunilor, urmând ca apoi cele două părți să discute prelungirea acestuia. Deși inițial oferta a fost acceptată, Federația a revenit asupra ei și a respins-o, probabil de teama ca o eventuală performanță în competiția amintită să nu atragă după sine o solicitare de majorare substanțială a contractului, din partea antrenorului. Așadar Burleanu & Stoichiță au încercat să arunce toate riscurile în spatele antrenorului și să păstreze toate beneficiile, pe gândirea de tip „dacă nu câștigi grupa de Nations League ești demis, dacă o faci, nu ai niciun plus“.

În aceste condiții, după două săptămâni de negocieri intense, cele două părți n-au ajuns la nicio înțelegere, astfel că Federația Română de Fotbal s-a reorientat spre un antrenor cu un cv mult mai sărac decât cel al lui Bölöni dar dispus să își asume riscurile unui asemenea contract: Edi Iordănescu.

(foto: as.ro)

Recomandările redacției