cafeaÎţi tremură mâinile, picioarele sau alte zone ale corpului? Trebuie să ştii că nu e cauzat întodeauna de emoţii intense de frică sau bucurie, aşa cum ai putea crede. Află că există mai multe cauze surprinzătoare, care stau la baza apariţiei tremuratului în organism.

Tremuratul mâinilor

Ţi s-a întâmplat să ţii un obiect în mână şi să constaţi că palmele încep să tremure involuntar? Potrivit neurologilor, tremurul uşor al mâinilor este pur fiziologic şi nu este considerat periculos.

În foarte multe cazuri, tremuratul mâinilor apare după ce organismul a fost supus unui stres puternic sau din cauza lipsei de somn, factori care cresc nivelul de adrenalină și dau naștere acestor spasme musculare involuntare.

Există însă și stimulente care favorizează sau înrăutățesc spasmele mâinilor, sub formă unor medicamente, cum sunt cele pentru astm, sau a unor băuturi care cresc excitabilitatea neuronală: cafea, ceai verde sau negru, energizante etc.

Tremuratul picioarelor

Mișcările spasmodice involuntare ale picioarelor, în special în stare de repaus sau în timpul somnului, pot fi un simptom al unei condiții medicale rare: tulburarea de mișcare periodică a membrelor. Această determină apariția unor ticuri nervoase recurențe deranjante în picioare, care te pot trezi ușor din somn.
Potrivit specialiștilor, un tratament eficient împotriva acestei condiții medicale e reducerea până la eliminare a cafelei din rutina zilnică și a calmantelor, care pot fi cauze ale apariției tulburării. Se pare că aceste măsuri sunt eficiente în 60% dintre cazurile de tremurături ale picioarelor.

Deficiența de fier din organism poate fi o cauza a apariției acestor mișcări involuntare ale mușchilor din picioare. Explicația constă în faptul că lipsă fierului afectează partea creierului care se ocupă cu controlul mușchilor.

Tremurul pleoapelor

Atunci când ți se zbate un ochi, se referă la tremurul pleoapelor, cauzat adesea de oboseală mușchilor ochilor.

Există și cauze medicale sau patologice ale tremurului pleoapelor: migrenele cronice sau infecțiile oculare. Tratarea cauzelor medicale duce și la dispariția spasmelor.

Spasmele involuntare ale pleoapelor pot dura de la câteva minute până la câteva zile, cu perioade de întrerupere între ele.

Tremuratul braţelor

În afară de tremurul involuntar al palmelor, poți constata ușoare spasme la nivelul brațelor, în special când acestea sunt angajate în acțiuni simple: căratul unei farfurii, al unei sticle sau chiar al unei reviste. Spasmele involuntare au tendința de a dispărea în momentul în care brațele intră în stare de repaus.

Aceste ticuri sunt cauzate de semnale greșite pe care partea creierului care se ocupă cu controlul mușchilor le transmite pe fondul unei excitabilități nervoase sau de stres. Spasmele dispar rapid după consumul unei simple băuturi alcoolice, deoarece acționează că sedativ pentru sistemul nervos.

SURSA:  Libertatea.ro

Recomandările redacției