Caz revoltător: De aproape 30 de ani, un arădean ține în captivitate urși, sub ochii nepăsători ai autorităților

22
5025

Acum vreo douăzeci de ani, am scris depre povestea urșilor ținuți captivi într-o fermă de la Fântânele. Nu credeam că ferma ilegală funcționează și acum, sub ochii autorităților și că acolo, sunt încă, chinuite animale, în condiții improprii pentru un mamifer de talie mare. Am rămas surprinsă, când Tiberius, un tănăr arădean a postat pe o rețea de socializare, poze cu urșii de acolo. ,,Există o fermă ilegală de urși în localitatea Fântânele din județul Arad. Autoritățile statului ridică din umeri. Locul urșilor nu este în cușcă”, spune tânărul revoltat. Se pare că, cetățeanul din Fântânele, este același cu cel pe care l-am vizitat în urmă cu 20 de ani. Arădeanul Gheorghe Cilan a cumpărat prin anii 90 doi pui de urs, femelă și mascul, de la o grădină zoologică din Brașov. „Dacă nu–i luam de acolo ar fi murit de foame”, spunea acum 20 de ani, Cilan.  

Îmi amintesc perfect de vizita de atunci de la Fântânele. Cilan a iesit la noi cu o pușcă si cu niște dulăi care lătrau amenințător. Cu greu l–am convins să ne primească acolo. O baracă ruginită, de 40 de metri pătrați, era locuință pentru doi urși imenși. Ne povestea cu mândrie de cum a scăpat din ghearele unuia dintre ei. A rămas cu câteva degete lipsă si cu răni pe piept. La ferma lui Cilan, care are acum în jur de vreo 70 de ani, nimeni nu poate să intre, nici măcar pentru a-i vedea pe bieții urși. Intrușii riscă să fie împușcați, electrocutați sau mușcați de câini. La intrare un panou mare avertizează asta. „Dacă eu nu te poftesc, te rog să nu intri. Riști să fii mușcat, împușcat, electrocutat”, scrie pe  panou.

 Nu credeam că după atâta timp ferma ilegală mai există, sub nasul autorităților. ,,Vă dați seama că acest proprietar de fermă ilegală nu doar că deține în captivitate urși ci și oferă spre vânzare ?! Bine că pe femeia care a salvat doi pui de urs la Biertan, Sibiu ați amendat-o cu 10.000 de lei .Unde este Garda de Mediu Arad și celelalte autorități abilitate pentru a lua măsuri de urgență în acest caz unic din România️?”, se întreabă tânărul arădean, care a sesizat cazul.

Ferma ilegală de urși este tolerată de autorități de zeci de ani. Mai mult, individul din Fântânele, a înmulțit animalele în captivitate și vindea pui de urs pe internet, prin 2009. Într-o publicatie arădeană de la vremea respectivă a apărut un astfel de anunț de vânzare.  

Cu toate că acest lucru era  ilegal, pentru Cilan Gheorghe nu a fost, acesta ținând cont de propriile legi.

,,Priviți imaginea izolării și suferinței urșilor din interiorul fermei ilegale din  Fântânele. Dacă nu se vor lua măsuri urgente,vom organiza protest în fața fermei, despre care unii cetățeni afirmă că reprezintă anumite interese locale, dar vom afla cu siguranță . Dăm ultimatum autorităților arădene abilitate pentru a lua măsuri, dar care nu au curajul să intervină și preferă să ridice din umeri, dând răspunsuri din care nu prea înțelegem mai nimic . Fac apel presei arădene să coalizăm și relatăm întregi țări despre ferma ilegală din localitatea Fântânele, acolo unde, din câte reiese, legea este neputincioasă”, spune Tiberius,  extrem de revoltat de tot ce se întâmplă.  

O asociație, ,,Milioane de Prieteni”, încearcă  de mai mulți ani să închidă această fermă și să preia animalele ținute în condiții greu de imaginat. După zeci de sesizări aduse  autorităților locale și naționale, cazul a ajuns  în instanță. Judecătoria Arad a aprobat în 2014 începerea urmăririi penale împotriva bărbatului. Cazul a reprezentat o permieră pentru justiția românească, fiind primul cetățean român urmărit penal pentru deținerea ilegală de urși.

În 2015, după un an de așteptare, procurorii au sistat urmărirea penală, din cauza modificării Codului Penal. Acum, deținerea ilegală de animale sălbatice nu mai reprezintă o infracțiune. La fermă a fost și o echipă a televiziunii franceze, în urmă cu mai mulți ani, însă nici după această poveste nu s-au luat măsuri. Organele abilitate ridică neputicioase din umeri și spun că aceste animale sunt bine îngrijite și nu au motive să le ia din acel loc. Reprezentanții Sanctuarului de urși din Zărnești, spun însă, că nu este normal ca animalele să fie ținute într-un spațiu atât de mic. Urșii se învârtesc obsesiv prin cuști, ceea ce denotă faptul că sunt stresați. Asociația de la Zărnești s-a oferit să le ofere adăpost în sanctuar, însă Cilan refuză acest lucru. Ne întrebăm ce face poliția animalelor, serviciu nou înfiintat? E evident că animalele suferă în captivitate, însă autoritățile închid pur și simplu ochii.

22 COMENTARII

 1. Barbar, absolut intolerabil!
  Ce face Politia Animalelor? Inca o institutie platita de noi ca sa ce? Ca sa inchida ochii asupra torturii la care sint supuse animalele?
  A fost modificat Codul Penal ca sa dea mai multe libertati in a chinui animalele? Toti stiu despre ce se intimpla in „adapostul” din Arad, exista alternativa sanctuarului din Zarnesti… si nimic? Ursii sint lasati pe lic, sa se invirta puna la dementa in custi strimte? Ca, vorba ceea, ce ne pasa? Noi sa fim sanatosi, ce daca linga noi un nemernic chinuie niste ursi? ca unul omoara ciine sau pisici?
  Bine ati venit, mult-asteptata Politie a Animalelor! Dormiti in continuare, ati inceput bine cu stingul! Rusine!

 2. Inadmisibil! Autoritățile dorm in acest caz? Dorm si iar dorm intr-un somn adânc… Protecția animalelor, se tot face valva pe tema asta, ce protecție, frate??? In afara te arestează imediat si nu sta nimeni cu tine la discuții, la noi… toți o apa si un pământ! JALNIC!!!

 3. Unde o sa ajungem cu aceste autoritati incompetente,puscariabile si fara pic de empatie fata de situatia tuturor animalutelor din Romania!!!??Bietele suflete incarcerate,asa le doresc si dumnealor!!!

 4. Este nedrept fata de aceste animale. Nu înțeleg logica celor care spun ca nu pot face nimic. Nu înțeleg de ce proprietarul dacă zice ca iubește aceste ființe nu face ce e mai bine pentru ele nu pentru el. Trăiesc intr-o tara a absurdului.

 5. Revoltator! Statul doarme? Inacceptabil! Cine trebuie sa ia masuri doarme? Ia salarii mari la stat degeaba? Tara nimanui!!!!! Dreptatea umbla cu capul spart!

 6. statu’ roman sta cu dosu-n balti!!! toti incompetentii, idiotii, retarzii au un post bine platit, pt care nu sînt pregatiti!!!
  e o rusine nationala aceasta garda de mediu, o bataie de joc!!!!

 7. FAKE.
  Gicone: Autoritatile au incercat tot inclusiv 2 ordonante prezidentiale Gicone: Omul a cumparat primi 2 pui de la gradina zoologica inainte de a se da legea protectiei ursului brun in Romania, Gicone: Singura solutie este amendarea legi,sau schimbarea ei,O.U.G. nr. 57/2007 oare cine era la guvernare???

 8. Sunt oripilata! Nu mi gasesc cuvintele potrivite, revoltator@ Cum, un individ clar certat cu legea si cu grave probleme de comportament, antisocial , poate tine piept tuturor autoritatilor si vecinilor, pe buna dreptate, furiosi! Nu trebuie iertat, actiunea impotriva lui trebuie continuata pana la eliberarea ursilor, macar atat!

 9. REVOLTATOR!!!!!
  Cum este posibil asa ceva??? Cum???
  Sesizare catre autoritatile internationale daca autoritatile noastre sunt INCOMPETENTI !
  Ne-am saturat de INCOMPETENTI SI DE ASTFEL DE SPECII CARE SE HRANESC CU SUFERINTA ANIMALELOR !
  RUSINEEEEE !

 10. Cruda specie umana nu se dezminte nici de aceasta data! De ce se intarzie atat de mult luarea unor masuri, atunci cand exista conditiile legale pentru a se actiona in acest sens? Probabil ca legea se va aplica, atunci cand va fi prea tarziu pentru sarmanele fapturi nevinovate! Deja s-a asteptat prea mult!

 11. Felul în care va acționa statul, în 2021, cu o istorie atât de urâtă a cazului (care nu mai poate fi ștearsă) va arăta dacă avem de fapt un stat funcțional sau e doar un simulacru.

  Din fericire, suntem parte a UE. Ce nu se rezolvă din respect pentru lege, se rezolvă sub efectul sancțiunilor aplicate de la nivel european.

 12. In Romania nu exista o Protectie a Animalelor ci doar cu numele,unde se incalca legea,in cel mai ordinar.
  Asta-i tara,astia-s oamenii…ne meritam locul de cea mai saraca si cea mai necivilizata tara din UE..modul cum ne purtam cu animalele spune totul despre noi…

 13. GARDA DE MEDIU!!!!!!!!!! Unde esti acum?? „Tovarase” Octavian Berceanu !!!! Dormi ?? Sau stai cu ochii pe reprezentanta Asociatiei Prietenii Berzelor, sa te asiguri ca aduce cei 10.000 lei cu care ati amendat-o voi pentru ca a salvat doi pui de urs ORFANI rataciti ???????????? Masurati si taiati voi, astia de la autoritatile de mediu in frunte cu „nenea” Tanczos Barna dupa criterii „pe ureche”??? Nicio deosebire la voi, reprezentanti ai noului Guvern „galben-albastru-verde” la voi, fata de criminalii ROSII care v-au precedat! RUSINE, bestii bipede catarate la Putere!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.