Cazul Ianis Giurgiu ar putea recidiva – Nu am învățat nimic din drama adolescentului de 16 ani de la Moise Nicoară, ucis pe trecerea de pietoni

2
1819

Ianis, un destin frânt mult prea devreme

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este ianis-1024x576.jpg

În noaptea de 10 pe 11 iunie, în jurul orei 23.20, se petrecea o dramă în cartierul Bujac, care avea să șocheze un întreg oraș. Ianis Giurgiu, un tânăr de 16 ani, cu un viitor promițător la orizont și beneficiind de toate datele pentru asta, murea după ce a fost lovit de o mașină. Victima, elev eminent la cel mai de prestigiu liceu din Arad, Colegiul Național Moise Nicoară, s-a angajat în traversarea drumului public prin loc nepermis și în fugă, fiind lovit mortal de un autoturism condus de un bărbat de 30 ani. Destinul lui Ianis a fost frânt pe strada Tiberiu, la intersecția cu strada Lăcrămioarelor.

Băiatul a lăsat în urmă lacrimi și durere pentru familie, pentru totdeauna, dar și suferință pentru prietenii, colegii și profesorii săi de la Colegiul Moise Nicoară. Aceștia din urmă au luat decizia ca în semn de respect față de tânăr să nu organizeze festivitatea de premiere de la finalul anului școlar. Au păstrat un moment de reculegere în memoria colegului lor, iar elevii și-au primit diplomele și premiile în sălile de clasă. Festivitatea de premiere ar fi trebuit să aibă loc vineri, 14 iunie, însă evenimentul a fost suspendat.

Terenul de joacă, pe șosele

Locuitorii din zonă știu despre drama copilului care învăța la Moise Nicoară, însă nu sunt șocați. Este un caz care putea să se întâmple oricând. „Era iminent. Am atras atenția în nenumărate rânduri asupra situației, dar pe nimeni nu interesează. Copilul meu, cam de aceeași vârstă cu a elevului de la Moise Nicoară, era să fie lovit de mai multe ori de mașini. Copiii nu mai au practic loc unde să se joace, de aceea ajung pe șosele, unde se expun mereu pericolelor“, ne spune Gheorghe N., locuitor în zonă.

În cartier practic nu există loc de joacă pentru copii. Nu există nici măcar un teren neamenajat, unde copiii sau tinerii să poată să își petreacă timpul liber. Și loc ar fi berechet.

Există două terenuri de fotbal în zonă, chiar apropiate, însă ambele cu lacăt pe ușă, deși nu întotdeauna sunt folosite. Unul aparține echipei de fotbal Indagrara, echipă situată undeva prin ligile inferioare. Terenul este uriaș, gol aproape întodeauna, însă cu lacăt pe ușă. Al doilea teren, în apropierea căruia s-a petrecut și drama lui Ianis Giurgiu, este folosit de către juniorii de la UTA și este sintetic. Nici aici nu este permis accesul publicului, la nici o oră. În alte locuri, pe alte stadioane, cum ar fi Gloria de la Boul Roșu, ori chiar cel vizavi de Moise Nicoară, accesul publicului este permis. „Copiii au rămas pur și simplu pe dinafară. Nu le este permis accesul pe niciunul dintre cele două stadioane, sub nici o formă. Asta în ciuda faptului că în zonă sunt foarte mulți copii, iar cele două stadioane sunt foarte mult timp goale. În special cel de la Indagrara, unde cu zilele nu vezi pe nimeni jucând“, spune Violeta, în vârstă de 67 de ani, tot din zonă.

Iarba, mai scumpă ca viața

Din nefericire, nimeni nu a învățat nimic din drama tânărului ucis pe șosea în cartierul Bujac. Cazul se poate repeta oricând, la orice oră. Drama unei familii, a unui destin frânt mult prea devreme, se poate întâmpla din nou. Două stadioane, apropiate unul de celălalt, stau ferecate, dar goale în majoritatea timpului. Copiii din zonă nu au decât varianta privitului de departe, pentru că nu au voie să se apropie de cele două stadioane. Stau închise pentru că în Arad iarba este mai scumpă decât viața unui copil.

 

Locul unde s-a petrecut teribilul accident

Stadionul de la Indagrara: gol aproape tot timpul, dar închis

 

Stadionul juniorilor de la UTA, închis pentru public

 

O stradă unde s-au scurs lacrimi

2 COMENTARII

  1. De ce, pentru numele lui Dumnezeu, nu se lasa deschise portile scolilor? Adevarat, se mai sparg geamuri dar macar au copiii unde sa alerge. Ne mai si miram ca avem generatii de tineri care nu stiu sa alerge…

  2. Terenul de pe strada Independentei nr 1 ,din Bujac,este deschis tuturor celor care doresc sa-l foloseasca,exceptie facand orele in care se fac antrenamente organizate de catre clubul Olimpia Bujac. Asa ca ,draga autor, informeaza-te inainte de a scrie un articol,iar denumirea terenului “Indagrara” nu stiu de unde ai gasit-o !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.