Infractori înarmați și periculoși care sunt în libertate – nu putem să nu facem o comparație între mobilizarea generală și succesul misiunii de a-l captura pe Marcel Lepa, criminalul polițistului din Timiș, și căutările zadarnice, cel puțin până acum, de a-l depista pe Valentin Tamaș, cel care l-a împușcat pe pădurarul Sorin Jiva în comuna Brazii. Deși victima nu a decedat, totuși este vorba despre tentativă de omor – Jiva a avut șansa de a nu fi împușcat mortal de braconieri. În ambele cazuri, s-au tras focuri de armă multiple și în ambele situații cei doi infractori au fost fugari, înarmați și reprezentând un pericol public. Într-adevăr, Marcel Lepa a fost rănit cu două gloanțe, fapt care a „ajutat” la capturarea lui în cel mai scurt timp.

Ionel Marcel Lepa, interlopul de 48 de ani care a îngrozit România după ce a ucis un polițișt în Timiș, a fost prins de oamenii legii la două zile de la comiterea crimei. Bărbatul a fost luat prin surprindere și nu a fost nevoie de uz de armă. Criminalul, un recidivist din Lugoj, a fost găsit în casa bunicii unui prieten din Remetea Mare, imobil în care s-a adăpostit și cu o seară înainte. Locuința a fost percheziționată de forțele de ordine cu o zi înainte, atunci când au fost găsite primele urme de sânge, atât în sufragerie, cât și în pod, și s-a monitorizat totul și în cursul nopții. În momentul în care oamenii legii l-au depistat, criminalul prezenta plăgi prin împușcare, care datau cel mai probabil de duminică, motiv pentru care, imediat, s-a solicitat intervenția ambulanței. La fața locului, i s-a acordat primul ajutor și apoi a fost transportat la o clinică de specialitate.

Surse din caz susțin că Ionel Marcel Lepa a ajuns la spital plin de sânge și într-o situație destul de delicată din punct de vedere al sănătății, după cum se știe și criminalul din Timiș a fost împușcat. De altfel, în timpul în care cadrele medicale l-au tratat, el avea să spună că gloanțele din spate și cel din umăr l-au afectat. „Doare rău, nu credeam că mai apuc ziua de mâine”, au fost cuvintele interlopului.

Filmul capturării

Capturarea lui Lepa, cel care l-a împușcat pe agentul Cristian Amariei, în timpul unei acțiuni la Izvin, poate să devină oricând scenariu de film. Conform pressalert.ro, după ce luni, trupele speciale au descins în casa din Remetea Mare, anchetatorii au observat pete de sânge pe tocul ușii, iar bunica prietenului lui Lepa a încercat să scape de urmele lăsate în vană, aruncând o găleată de apă. Polițiștii sau retras, dar zona a continuat să fie monitorizată de cei de la Direcția Operațiuni Speciale. În jurul orei 4, echipele din teren au observat mișcare în zona casei, la fața locului sosind în sprijinul echipelor care supravegheau imobilul alte echipe de la DOS și o echipă de la SIAS, care asigura intervenția pe timpul nopții. Intervenția a fost ușurată și de faptul că prietenul lui Lepa a colaborat cu anchetatorii. Când a auzit că este zgomot, Lepa s-a trântit la pământ, încercând să se ascundă și să pună mâna pe pistolul care era la brâu. Luptătorii SIAS au pătruns protejați de un scut balistic și l-au imobilizat fără a se trage niciun foc de armă. Dacă nu ar fi avut protecția scutului, conform procedurilor, ar fi deschis focul fiind vorba de un individ extrem de periculos, înarmat, în întuneric. Când a fost imobilizat, Lepa era sub masă, sprijinindu-se în genunchi și în palme, încercând să se ascundă și să-și scoată arma din borseta pe care a purtat-o în permanență la brâu.

Aradul, sub teroare

Cele două zile de care au avut nevoie oamenii legii pentru a-l captura pe criminal au fost trăite la intensitate maximă de către arădeni. Mascaţii de la SIAS, veniţi de la Bucureşti, luptătorii de la trupele speciale de intervenţie din Timiş, Arad şi Caraş-Severin, dar şi zeci de jandarmi înarmaţi până-n dinţi, cu pistoale mitralieră şi purtând veste antiglonţ au încercat să dea de urma fugarului înarmat şi deosebit de periculos. S-au făcut filtre aproape pe toate drumurile din județul Timiș, neștiindu-se unde ar putea ajunge criminalul înarmat. Cu o seară înainte de a fi prins, toate mașinile care se îndreptau dinspre Timișoara, să intre în județul Arad, au fost oprite și verificate de către polițiști.

O săptămână mai târziu, Marcel Lepa a fost găsit spânzurat în celula sa din Penitenciarul de pe strada Popa Șapcă din Timișoara. Acesta era singur în celulă. Penitenciarul Timișoara a transmis un comunicat de presă în care anunță că Leap a fost declarat decedat de echipajul SMURD. În cele două zile în care a fost spitalizat, bărbatul a refuzat să mănânce pentru a nu fi nevoit să rămână singur, în baie, cu polițiștii care îl păzeau. Medicii l-au operat și i-au scos cele două gloanțe care l-au lovit în timpul acțiunii eșuate de prinderea sa. Amintim că un poliţist în vârstă de 43 ani, de la Postul de Poliţie Recaş, a fost împuşcat mortal, în misiune, de Marcel Ionel Lepa, de 47 de ani, care era dat în urmărire internaţională pentru tâlhărie.

Conform oamenilor legii, poliţiştii se aflau în căutarea bărbatului dat în urmărire internaţională. Aceştia l-au depistat pe suspect într-o casă din localitatea Izvin. Poliţiştii, unii îmbrăcaţi în civil, au înconjurat imobilul, iar suspectul a sărit pe un geam, moment în care a dat faţă în faţă cu poliţistul pe care l-a împuşcat. Acesta ar fi fost atins de două gloanţe în zona pieptului şi a gâtului, iar echipajul medical sosit la faţa locului a încercat manevre de resuscitare, însă fără succes. Ulterior, ceilalţi colegi ai poliţistului au pornit în căutarea suspectului, iar bărbatul a intrat într-o curte din localitate, de unde a încercat să fure o maşină. Nu a reuşit, pentru că un poliţist l-a ajuns din urmă şi a tras mai multe focuri de armă asupra suspectului, reuşind să-l rănească în zona umărului. Bărbatul însă a fugit și a fost prins, după ce au fost mobilizați sute de polițiști. Polițistul ucis în misiune, Cristian Amariei, avea 43 de ani și activa de 20 de ani în Poliție. Era căsătorit și avea doi copii.

Tamaș, fugarul căutat în zona Gurahonț

De trei luni de zile, infractorul cel mai căutat din județul nostru reușește să se sustragă executării pedepsei de 8 ani de închisoare.  Polițiștii arădeni au solicitat sprijinul cetățenilor pentru depistarea urmăritului general Valentin Tamaș, cu porecla „Ludu”, în vârstă de 31 de ani, născut în localitatea Gurahonț. Ultimul său domiciliu este în localitatea Buceava – Șoimuș. Acesta se sustrage de la executarea unei pedepse cu închisoarea de 8 ani, pentru săvârșirea infracțiunilor de tentativă de omor, uz de armă fără drept și nerespectarea regimului armelor și munițiilor, din data de 25 martie a.c.. Efective mărite ale forțelor de ordine au pornit în căutarea urmăritului național Tamaș Valentin, pe numele căruia magistrații Curții de Apel Timișoara au emis un mandat de executare a pedepseii închisorii de 8 ani cu executare. Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale, ai Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase , Serviciului de Ordine Publică, Poliția orașului Sebiș, Sectiile rurale 9 Sebiș și 10 Gurahonț, cu sprijinul Jandarmeriei Sebiș efectuează căutări în pădurile din zona Gurahonț, sălașuri, cabane, precum și în toate localitățile din zonă.

Pericol public

Situația este cu atât mai îngrijorătoare cu cât, potrivit unor informații, acesta este înarmat, întrucât la domiciliul său nu a fost găsită arma și muniția de care dispunea în aventurile sale vânătorești.  Victima sa, asupra căreia fugarul a tras mai multe focuri de armă, se află sub protecția autorităților din zonă de teama de a nu fi „căutat“ de infractorul înarmat. Căutările se extind pe o zonă de aproximativ 400 de hectare, în zona Gurahonț, greu accesibilă datorită terenului împădurit și accidentat, și pe raza localităților Buceava-Șoimuș, Brazii, Secaș, Mădrigești, Iacobini, Gurahonț și Honțișor. Operațiunile sunt reluate zi de zi.

Deși se abordează noi metode de căutare, la un moment dat fiind folosit și un deltaplan, acesta poate fi folosit doar pe suprafețe descoperite, nu și în zone împădurite și până și tehnica folosită e limitată din cauza zonei de căutare. Autoritățile nu se folosesc de o groază de „mijloace” din cauza…. pădurii. Spre exemplu, căutările nu pot fi efectuate cu drona pentru că pierde semnalul și e contraproductiv deoarece se pierde printre copaci. Tehnica termoviziunii este de asemenea, lăsată la o parte, tot pentru că nu funcționează în zone împădurite, iar căutările se desfășoară pe sute de hectare. Asta ca să nu mai menționăm că infractorul are avantajul de a cunoaște foarte bine zona. Cu toate acestea, nu putem să nu ne întrebăm de ce nu a putut fi găsit în trei luni de zile.

Condamnat la 8 ani de închisoare

Valentin Tamaș și-a luat tălpășița, când să fie pus în aplicare mandatul de executare a pedepsei. El a fost condamnat definitiv pentru tentativă de omor, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi uz de armă fără drept la 8 ani de închisoare, după ce l-a împușcat pe paznicul de vânătoare Sorin Jiva. La Curtea de Apel Timișoara, au fost pronunțate în 25 martie a.c., condamnările definitive în cazul pădurarului Sorin Jiva, care a fost împușcat în timp ce patrula în pădurela Brazii. Astfel, Valentin Tamaș condamnat în primă instanță la șase ani de închisoare pentru tentativă la infracțiune de omor, a „primit” opt ani de închisoare, în vreme ce Claudiu Bodea a primit o pedeapsă cu suspendare, mai exact „amânarea executării pedepsei” pe durata unui termen de supraveghere de doi ani, pentru mărturie mincinoasă. Călin Surda, al treilea inculpat din dosar, a scăpat doar cu confiscarea anumitor bunuri.

Aminim că, în luna martie 2017, un pădurar a fost împușcat de braconieri la Gurahonț. Acesta a fost atacat cu focuri de armă, fiind împușcat din față și din spate. Agresorii au reușit să fugă în pădure. Pădurarul Jiva a fost găsit cu răni în zona umărului și a piciorului, de săteni. El a fost împuşcat, în timpul nopții, când se afla la serviciu, de braconierii pe care i-a prins că participau la o vânătoare ilegală. Totul s-a întâmplat pe raza comunei Brazii, într-o pădure care aparţine de Ocolul Silvic Gurahonţ.

 

Recomandările redacției