Curtea Constituţională a României (CCR) va dezbate miercuri sesizarea referitoare la neconstituţio-nalitatea legii de modificare şi completare a Legii 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor.

În 14 februarie, Partidul Democrat Liberal a depus la CCR sesizarea de neconstituţionalitate asupra modificărilor aduse la Statutul deputaţilor şi senatorilor, aceasta fiind semnată de 24 de parlamentari democrat-liberali şi de liderul grupului PP-DD de la Senat.

„În principal este vorba de un termen care este în afara normelor constituţionale, un termen de 45 de zile, pe care modificarea la Statut îl introduce, termen în care un parlamentar poate să conteste un raport venit de la Agenţia Naţională de Integritate şi care ar determina în mod obişnuit demisia parlamentarului respectiv. În mod obişnuit se foloseşte un termen de 15 zile, în tot dreptul românesc acesta este termenul şi în tot dreptul internaţional nu există un termen de 45 de zile”, susţinea la acea dată liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu.

Potrivit acestuia, PDL a atacat la CCR Statutul parlamentarilor având ca temei mai multe articole din Constituţie.

”Articolul 16 paragraful 2 arată că nimeni nu este deasupra legii, iar noul text de Statut situează parlamentarii deasupra legii. Pe de altă parte, la articolul 21, referitor la principiile dreptului în România, se arată că părţile au dreptul la un proces echitabil şi într-un termen rezonabil, dar iată că se introduce un termen mult mai lung decât în speţele obişnuite, pentru cetăţeni obişnuiţi, un termen de 45 de zile care nu este rezonabil şi creează o diferenţiere chiar faţă de celelalte categorii de persoane cu funcţii publice care sunt supuse controlului ANI şi care sunt în continuare pe un termen de 15 zile, în timp ce Statutul parlamentarilor creează un termen de 45 de zile”, a precizat Rădulescu.

Totodată, democrat-liberalii mai sesizează că este încălcat art.1 alin.(3) şi (5) din Constituţie prin faptul că textele referitoare la incompatibilitate sunt „echivoce şi nepredictibile”.

PDL mai constată în sesizarea sa că modificările la Statut mai încalcă şi art.67 deoarece „Comisia de Statut a stabilit altceva decât a decis plenul reunit”.

 

Recomandările redacției